Redžep Tajip Ergogan i Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u poseti Srbiji. Na aerodromu ga je u utorak uveče dočekao srpski predsednik Aleksandar Vučić, s kojim je dan kasnije razgovarao u “četiri oka”, da bi zatim dve delegacije potpisale niz sporazuma. Jedan drugog već godinama nazivaju prijateljem, a osim ovog relativno novostečnog prijateljstva, vezuje ih još po nešto. Prema rečima sagovornika portala Nova.rs to su - autoritaran način vladanja, držanje svih konaca u svojim rukama, sličan odnos prema medijima… Razlika je u tome što je Erdogan izmenama Ustava svu vlast u Turskoj de facto prebacio na sebe. Vučić još nije…

“Dobro došli u Srbiju, dragi prijatelju Redžep Tajip Erdogan! Radujem se našem ponovnom susretu i još jednoj potvrdi prijateljstva između Srbije i Turske”, napisao je Aleksadar Vučić na Instagramu, nakon što je u utorak uveče dočekao turskog predsednika na aerodromu.

Posle sastanka u sredu, Vučić je rekao:

“Kao i uvek do sada, imao sam odličan, prijateljski i otvoren razgovor sa Redžepom Tajipom Erdoganom. Razmenili smo mišljenja o svim pitanjima od značaja za naše dve zemlje, kao i o aktuelnim geopolitičkim izazovima na regionalnom i globalnom planu”.

Srbija i Turska potpisale su sedam bilatelarnih dokumenata o saradnji dve zemlje u raznim oblastima, a Vučić je izjavio i da Srbija želi da kupi turske bespilotne letelice Bajraktar, ali da to želi „celi svet“.

Pričali su i o sankcijama Rusiji, prema kojima imaju sličan stav.

Ali ne samo prema tome.

Erdogan i Vučić vladaju na sličan način, koji praktikuje i Viktor Orban u Mađarskoj.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Srbiji kao i u Turskoj postoji fasada slobodnih izbora i nezavisnih institucija, ali u praksi te institucije uopšte nisu nezavisne, mediji nisu slobodni, ne postoji podela vlasti, već jedan lider uz pomoć snažne partije i većine, koju je dobio na izborima koji se ne mogu nazvati slobodnim, ima apsolutnu vlast.

Većina medija je pod kontrolom režima, a opozicija i kritičari vlasti su pod stalnom paljbom što medija, što armije članova stranke na vlasti.

Autokratska vlast

Diplomata i bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić za Nova.rs kaže da nema sumnje da se Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan politički privlače i da pripadaju sličnom političkom polju.

Snezana Djurisic
Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Oni su pre svega ljudi koji vode državu sa autokratskom vlašću. Tu nema nikakve sumnje. Sličnost postoji i sa režimom Viktora Orbana u Mađarskog i Ilhana Alijeva u Azerbejdžanu, koji je zapravo najbliži Erdoganov partner”, kaže Đukić.

U poređenju Erdogana i Vučića, dodaje on, mora se krenuti od karaktera njihove vlasti.

“To je populistički način vladanja, uz uverenje da se tako može večno ostati na vlasti. Velikim obećanjima, grandioznim projektima, investicijama i zaduživanjem. Pored toga, imaju i sličan odnos prema medijima, tim što je u toj oblasti Erdogan mnogo ekstremniji. Da ne podsećam na brojna suđenja novinarima u Turskoj, pa i slučajeve njihovih ubistava. Na posletku mislim da im je zajednički i odnos prema EU i potcenjivanje NATO-a. Zahvaljujući alternativama koje navodno nude Erdogan ili Putin, Srbija se sve više udaljava od EU, a činjenica je da je to za nas vrlo problematično. Mi imamo ogromne probleme, jedan od najvećih je KiM, a to budimo iskreni ne mogu da reše ni turski ni ruski predsednik” zaključuje Đukić.

Maksimalna kontrola

Direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fonda Igor Novaković kaže da je najočiglednija sličnost srpskog i turskog predsednika u tome što sve karte drže u svojim rukama i maksimalna kontrola nad strankom koju vode.

Igor Novaković, Centar za medjunarodne i bezbednosne poslove, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Igor Novaković Foto: Newsmax Adria

“I Vučić i Erdogan su jaki lideri, kooji ne polažu mnogo u određene standarde. Erdogan je otišao i nekoliko koraka dalje, on je i formalno izvršnu vlast preneo na predsednika, izmenama Ustava. Vučić još nije toliko daleko otišao”, kaže Novaković i dodaje:

“Postoje i pragmatični razlozi koji su ih spojili, u jednom periodu narušeni odnosi dve države krenuli su opet uzlaznom putanjom posle neuspelog puča protiv režima u Srbiji, nakon čega je Erdogan dao punu podršku Vučiću. To je vratilo poverenje u međusobne odnose dve države. Nakon toga Srbija je takođe pristala na nekoliko ustupaka. Pre svega se to odnosi na mrežu Fetulaha Gulena, nekoliko disidenata je izručeno Turskoj…Sve je to stvorilo osnove da njihova saradnja danas bude ovakva”, zaključuje Novaković.

BONUS VIDEO: Doček Erdogana ispred Palate Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar