Foto:N1

Sociološkinja Vesna Pešić na Tviteru je prokomentarisala stavove nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i lidera Narodne stranke Vuka Jeremića u vezi sa Kosovom.

„Tadić, Jeremić i ostala desničarska grupa pokušavaju da miniraju dogovor oko Kosova. Malo im je sukoba oko Kosova, hoće još, a navodno hoće demokratiju. Neka se stide“, napisala je Pešićeva.

Podsetimo, bivši predsednik Srbije Boris Tadić je takođe na svom Tviter nalogu komentarisao aktuelnu situaciju.

„U skladu sa mojim saznanjima o sporazumu koji se nudi, još jednom javno ukazujem na to da takvim sporazumom itekako može biti omogućeno članstvo Kosova u UN, čak i ukoliko to uopšte nije eksplicitno navedeno u samom tekstu“, napisao je Tadić na Tviteru.

Prema njegovim rečima, nemački predlog koji je u vreme njegovog mandata donela tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel „ni blizu nije predstavljao opasnost za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, koliko to predstavlja ovaj sporazum“.

Dodao je da razume da međunarodni pregovori ove vrste zahtevaju određeni nivo tajnosti, ali da je nedopustivo da predsednik države iskazuje spremnost na implementaciju principa tog sporazuma bez širokih konsultacija sa nadležnim institucijama.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić napisao je da „‘prihvatanje koncepta sporazuma’ koji podrazumeva da se Srbija složi sa međunarodnom jednakošću ‘Kosova’ je ekstremno opasan korak. Od toga do stolice Prištine u UN se može doći preko noći, čak i ako to nije Vučićeva namera. Tragično je što nije poslao pisma u Moskvu i Peking“.

BONUS VIDEO 24 Minuta Analitičar – Vesna Pešić (Deo 5)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar