Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić dobio je danas od jedne ekološke aktivistkinje na poklon panj. Aktivistkinja je tom prilikom istakla da poklon "slikovito opisuje doprinos Vesića" dok je bio zamenik gradonačelnika Beograda i gradski menadžer. Sa druge strane, Vesić se pravdao da kako se navodno u Beogradu od 2015. godine povećao broj zelenih površina u glavnom gradu. Međutim, Lukić je za portal Nova.rs rekla da Beograd poseduje svega 13 posto zelenih površina, dok u centralnom gradskom području ove površine zauzimaju svega 2,83 odsto.

Eko-aktivistkinja Milica Lukić, diplomirana prostorna planerka i doktorantkinja na Geografskom fakultetu u Beogradu, uručila je Vesiću panj na konferenciji o ekologiji i energetici „Look up“ na Kopaoniku.

„Ja sam Milica Lukić, diplomirana prostorna planerka i želela bih da se obratim našem dragom i veselom ministru i da mu se zahvalim za sve što je u prethodnim godinama uradio za održivi razvoj naše prestonice. Ja sam zato sebi dala danas tu slobodu da gospodinu Goranu Vesiću uručim mali simboličan poklon od mene, a to je jedan panj, koji onako vrlo slikovito opisuje doprinos našeg ministra“, rekla je Lukić na konferenciji i ostavila ovaj poklon minsitru Vesiću na sto.

„Pošto ste prostorna planerka, da ste se bavili time znali biste da je Beograd od 2015. godine do danas povećao broj zelenih površina… Ne bavite se dovoljno“, odgovorio je Vesić tom prilikom.

Milica Lukić dala je izjavu za portal Nova.rs nakon ove konferencije.

Foto: privatna arhiva

„Iako Grad Beograd ima strateško opredeljenje ka održivom razvoju i implementaciji koncepta koji će Beograd učiniti zelenim gradom, stanje na terenu je sasvim drugačije. Pre svega, Beograd kao milionski grad poseduje svega oko 13 posto zelenih površina, dok u centralnom gradskom području zelene površine zauzimaju svega 2,83 odsto“, rekla je ona za naš portal.

Foto: privatna arhiva

„Istovremeno izgradnja veoma skupih stambeno komercijalnih zona je bukvalno eksplodirala u periodu 2016-2020. godine, kada se broj izgrađenih kvadratnih metara u Beogradu povećao za 350 posto. Broj novoizgrađenih stanova porastao je za 70 odsto u istom periodu, a zajedno sa njim i cena kvadrata. Sve ovo, s obzirom da se radi o zvaničnoj planskoj i strateškoj dokumentaciji koju je izradio Urbanistički zavod, direktno negira tvrdnje ministra Vesića da je trećina grada pod zelenilom“, zaključila je Lukić.

Foto: privatna arhiva

****

BONUS VIDEO – Šta je govorio Goran Vesić na levoj obali Dunava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare