Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/MO

Nakon uspešnog završetka prve faze procesa pristupanja Severne Makedonije i Albanije Evropska komisija sada radi na godišnjim izveštajima za zemlje Zapadnog Balkana, koji se očekuju u junu, kao i na ekonomskom planu za region, kaže evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji. Govoreći o novoj metodologiji proširenja, on navodi da neće biti promena u pregovaračkim okvirima Srbije i Crne Gore.

„Revizijom metodologije za proces proširenja i odlukom da se otvore pristupni pregovori s Albanijom i Severnom Makedonijom vratili smo politiku proširenja na pravi put. Povratili smo njenu verodostojnost, ne samo za Zapadni Balkan, već i za naše države članice“, rekao je Varheji za portal Juropijen Vestern Balkans (EWB).

On naglašava da je vrhunska posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana uvek bila tu, kao i da proširenje i dalje ostaje jedna od ključnih politika Evropske unije.

„Čim nam je počeo mandat, krenuli smo sa poslom. Verodostojnost je stavljena u središte revidirane metodologije, kao prvi od četiri principa. Takođe smo u proces uveli više predvidljivosti i dinamičnosti i dali smo mu jači politički smer. Ovim putem smo rešili probleme, i, verujem, ojačali politiku“, naveo je Varheji.

Kako objašnjava, treći element ovog trostranog pristupa, ekonomski i investicioni plan koji je sada još relevantniji s obzirom na očekivani negativan uticaj krize izazvane koronavirusom na ekonomije u regionu, u pripremi je u kontekstu samita EU-Zapadni Balkan.

„Stoga sam uveren da prioritet koji dajemo Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi ima punu potporu i političku podršku naših država članica“, rekao je on..

Govoreći o novoj metodologiji proširenja, Varheji kaže da neće biti promena u pregovaračkim okvirima Srbije i Crne Gore.

„One su napredovale u pregovorima i pravila igre se ne mogu promeniti kada je igra već u toku. Međutim, od nove metodologije ima mnogo koristi. Promene – na primer, grupisanje poglavlja – mogu se smestiti u postojeće okvire, uz saglasnost dveju zemalja. Sa odobrenom metodologijom videćete njenu primenu, uključujući i u godišnjem paketu izveštaja“, rekao je Varhlji.

Na pitanje da li je zabrinut za reputaciju EU u regionu, posebno u Srbiji s obzirom da izuzetno povoljan prijem kineske pomoćii u Srbiji u odnosu na prijem pomoći EU, Varhelji kaže da ovo nije trka ili takmičenje u popularnosti, ovde se radi o pomoći.

„Radimo sve što možemo da podržimo Zapadni Balkan i pozdravljam činjenicu da i Kina pomaže. Evropa je i ranije podržavala Kinu u borbi protiv koronavirusa. Sasvim je jasno da je ovo globalna kriza kojoj je potreban globalni odgovor“, rekao je on.

On podseća na činjenicu da su zemlje Zapadnog Balkana neposredni susedi i prirodni partneri EU.