Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija priprema da kupuje neku drugu naftu, s obzirom na to da ne veruje da ćemo biti izuzeti od zabrane uvoza ruske nafte.

Vučič je rekao da nije razgovarao sa britanskom premijerkom, jermenskim premijerom, te da mu se nije viđalo i razgovaralo sa hrvatskim premijerom Plenkovićem.

Pročitajte još...

„Kad napustite svoju zemlju u 7 ujutru i vratite se u ponoć i pritom nemate ni ručak, ni bilo šta slično, već sve vreme radite i borite se za interese svoje zemlje, onda vam oni kažu da ste tužni kao siroče i da vas niko neće, a vi dobijete čast da govorite na večeri i budete jedan od 10 govornika. Sedeo sam pored nosioca ideje Evropske političke zajednice, a to je Emanuel Makron, francuski predsednik. S jedne strane mu sedi ukrajinski premijer iz jasnih razloga, a s druge sedi predsednik Srbije. A vi na sve to imate to da kažete? Jadni su oni koji te stvari govore“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da EK donela odluku da Srbija bude izuzeta iz novog paketa sankcija EU.

„Onda je na predlog Hrvatske, uz podršku dve članice, shvatili da nemaju konsenzus po tom pitanju, pa su to skinuli. Samo da se niko ovde ne pravi nevešt, nego da se zna kako je to stvarno izgledalo. Zato ćete sutra čuti i po tom pitanju čuti značajne i dugoročne odluke“, naveo je on.

Vučić je rekao da se protiv njega vodi hajka u Hrvatski medijima.

„Kukaju i plaču što je neko pomenuo ustaše, a oni danas napišu ‘firer u pampersu’, Hitler, crtaju mi brčiće i sve drugo. Crtaj šta hoćeš, baš me briga“, rekao je on, dodajući da hrvatski JANAF više nije pouzdan snabdevač.

Vučić je rekao da su mnogi na samitu u Pragu govorili o sankcijama koje Srbija nije uvela Rusiji.

„Svi oni traže da uvedemo sankcije. To traži i 15 do 20 odsto građana Srbije. Ja to prihvatam kao politički legalan i legitimni zahtev. Mi smo deo Evropske političke zajednice, bez obzira da li smo uveli sankcije. Znali smo mi za raniju odluku da će ta vrsta sankcija odnositi prema zemljama Zapadnog Balkana, ali je u međuvremenu EK donela odluku da nas izuzme iz toga, a onda se pojavila Hrvatska sa svojim predlogom da mi ne budemo izuzeti, a da oni, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija budu. To je ta promena koja se dogodila. Ja, nažalost, mislim da nećemo biti izuzeti i mi se pripremamo da kupujemo neku drugu naftu“, rekao je on.

Vučić: Prvi put čujem za slučaj u Pećincima

Odgovarajući na pitanje da li je upoznat sa tim da se majke iz Pećinaca žale zbog toga što im je čovek iz SNS zabranio da upišu decu u vrtić, Vučić je rekao da nije čuo za to, ali da je, kako kaže, spreman da primi svaku majku.

„Prvi put čujem za to. Za mene je svetinja da brinemo o našoj deci i mene ne interesuju tu političke stranke. Biću spreman da rešim taj problem, ako realno postoji“, naveo je on.

O fabrici

Predsednik Srbije izjavio je da je uveren da će MTU dvorstuko uvećati kapacitete. On je dodao da je razmišljao da se napravi potpuno odvojeno ministarstvo za dualno obrazovanje.

„Kad su nam na početku govorili: ‘Pa, što to radite, mi volimo da ne menjamo navike i da sve ostane isto.’ Ne, nego su Nemci, Austrijanci i Švajcarci glupi? Oni ne znaju kako to treba da se radi, a svi ostali koji smo 100 puta manje uspešni od njih smo mnogo pametniji od njih? Pa, neće biti“, rekao je Vučić, dodajući da „smo učili od Švajcaraca i Nemaca kako da primenimo dualno obrazovanje u našoj zemlji“.

„Srbija postaje mnogo jača. Danas sam naročito ponosan što u ovakvim trenucima, kad imate dve godine kovida i sedam meseci ratnog sukoba, uspeli da otvorimo ovakvu fabriku nedaleko od Beograda. Ovi ljudi imaju zagarantovano tržište za narednih 60 godina, samo će da rastu“, naveo je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare