Deo opozicije koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" saopštio je na konferenciji za novinare detalje o narednom desetom po redu protestu.

Zoran Lutovac, lider DS, navodi da će u subotu biti održan protest, ali da će skup početi u 19 sati, zbog vrućina koje su počele. Okupljanje je ispred Skupštine, a potom se ide Takovskom do Cvijićeve i do policijske stanice 29. novembar.

„Ključna tema je podrška inspektorima Milenkoviću i Mitiću i svim časnim policajcima koji žele da se profesionalno bave svojim poslom“, rekao je Lutovac.

On je izjavio da građani žele da pokažu solidarnost.

„Nema organizovanog kriminala koji nije povezan sa državom. Umesto da su dobili odlikovanja, oni se proganjaju. Ne smemo da dopustimo da ih proguta mrak. Kao što nismo to dozvolili u slučaju Aleksandra Obradovića, nećemo ni u njihovom slučaju. Pozivamo građane da se zajedno uputimo dole i podržimo ih“, rekao je Lutovac i dodao da će se u drugim gradovima protesti održavati drugim danima.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni i potpredsednica SSP, je rekla da će se uputiti ka pomenutoj stanici jer svoje svedočenje treba da nastavi Dušan Mitić u utorak, 11. jula.

„Svedočimo o tome da se iza leđa priprema sistematizacija i da se sumnja da žele ove ljude da smene sa svojih mesta. Smatramo svi zajedno ovde da moramo vidljivošću, javnošću, neprestanim pričanjem o tome, da sve oči javnosti bude uprte u njih. Znaće se ko su odgovorni, ako im se nešto desi, a to su ministar Gašić i svi članovi Vlade“, navela je Tepić i pozvala građane da se 11. jula okupe ispred Specijalnog suda gde inspektor Mitić nastavlja da svedoči u slučaju Jovanjice.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će se prilikom šetnje ka policijskoj stanici stati ispred RTS i naglasio da i dalje ostaju zahtevi za smenu rukovodstva RTS.

Tepić je navela da inspektor Mitić nema TV Hepi kao Koluvija, nema društvene mreže, medije i da što god da kaže rizikuje da bude otpušten.

„On je rekao prošli put da tri godine živi za taj dan da kaže istinu. Važno je da ih podržimo. Mi se borimo da policija radi svoj posao. Ne idemo da kažemo nešto protiv policije. Mi imamo problem sa njenim političkim predstavnicima“, rekla je ona.

Upitani zašto su zastave EU viđene na protestu i da li to znači da mogu i ruske, Lutovac je rekao da je to strateško opredeljenje Srbije, doneto u institucijama Srbije.  On je naveo da bi inspektori Mitić i Milenković trebalo da budu odlikovani, a ne proganjani.

Pojedini opozicionari nedavno su najavili moguću radikalizaciju protesta. Tako je Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno, naveo mogućnost blokade obilaznica i graničnih prelaza.

On je naveo da postoji strategija i za naredni period. U tom kontekstu, spomenuo je blokade obilaznica i graničnih prelaza. Zelenović je za Nova.rs rekao da je već bilo reči među organizatorima da sledeći korak mogu biti blokada obilaznica i graničnih prelaza.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Da li ćemo i kad to uraditi videćemo spram spremnosti organizatora i broja ljudi, ali to je definitivno vid podizanja pritiska na vlast s idejom da se ispune svi zahtevi protesta“.

Među zahtevima građana koji učestvuju na protestima su smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, smena rukovodstva RTS-a i svih članova REM-a, oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i Hepi, ukidanje rijalitija koji promovišu mržnju i nasilje, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks.

Proteste organizuju deo opozicionih parlamentarnih stranaka – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd.

BONUS VIDEO Veliki broj građana ispred TV Pink zvižducima počastio Željka Mitrovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare