Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić obratila se javnosti nakon što je propao još jedan sastanak vlasti i opozicije oko izbornih uslova. Ona je rekla da su se razgovori sveli na odlučivanje oko datuma izbora i poručila da je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić rekla da više nije na "stolu" predlog da svi izbori budu 2. juna.

Ana Brnabić je na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini najpre odgovorila poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti koji joj se obratio na početku konferencije.

„Videli ste kako izgleda Srbija protiv nasilja i poštovanje Doma narodne skupštine, kako pristojno ponašanje ne važi za vas. Hvala na ovom performansu, ovako neki od njih zamišljaju kako izgleda dijalog, čovek dođe iako se ni na jedan razgovor nije odazvao. Jedino je sramota u tome što on pripada grupi koja se zove Srbija protiv nasilja“, rekla je Brnabić u uvodu.

Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Komentarišući sastanak između vlasti i opozicije oko izbornih uslova, Brnabić je rekla da je to bio jako dobar sastanak i „daleko najbolji do sada“.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je taj ton koji mi dugujemo našim građanima. Nismo postigli dogovor zato što se ponovo sve svelo na razgovore o datumima, nešto više na ovom sastanku oko izbornih uslova, ali ultimatimno je postavljen datum. Sasvim je jasno da ako pratite preporuke ODIHR preporuke ne možete da imate lokalne izbore verovatno još tri godine. Što se tiče izbora za Beograd, oni će se održati kada im je zakonski rok, a to je drugi jun i to na eksplicitan zahtev predsednika Vučića koji je zamolio da izađemo u susret opoziciji“, navela je ona i dodala:

„Šta je sada zahtev opozicije? Da li je to da se objedine izbori da budu drugog juna ili da budu na jesen ili zimu? Tu je nastala određena konfuzija, pa su onda rekli da hoće da se konsultuju i onda je Marinika Tepić rekla da taj predlog više nije na stolu da svi izbori budu drugog juna. Ona je rekla da to da svi izbori budu drugog juna, da na to više neće pristati. Ni oni sami više ne znaju šta su njihovi legitimni zahtevi, ali to više nije drugi jun. Ostali su tražili konsultacije, ali kako je gospođa Tepić donela odluku, tako su se saglasili sa tim“, poručila je ona.

Aleksandar Jovanović Ćuta i Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dodala je da više ne zna šta su sada konačni zahtevi među opozicionarima i još jednom poručila da je Tepić izjavila da više ne pristaju na to da izbori budu objedinjeni drugog juna.

„SPN mi je rekla da je to to – objedinjavanje za drugi jun više nije predlog koji im odgovara. Kažu da jedino mogu da pričaju da izbori budu na jesen. Ali ne može da dođe do objedinjavanja izbora na jesen. Beograd moramo da završimo sada, on se nalazi u privremenom statusu šest meseci. To bi značilo da biste imali privremeni grad koji funkcioniše pod privremenim finansiranjem godinu ili godinu i po dana“, rekla je Brnabić.

Naglasila je da je bila rada da sasluša šta je sve na stolu i da razgovaraju o nekom kompromisu, ali je još jednom poručila da to „više nije na stolu“.

Brnabić je najavila da će biti formirana i dva radna tela od kojih će se jedno baviti izmenama i dopunima svih relevatnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke, a drugo vršnjem uvida, kontrole, nadzora nad biračkim spiskom i, po potrebi, njegovom revizijom.

Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„I ja se nadam da će i predstavnici opozicije grupisane oko ‘Srbije protiv nasilja’ uzeti učešće u tom radu. Opozicija koju predstavlja lista ‘Mi glas iz naroda’ je potvrdila da će oni svakako uzeti učešće u ovom radu i ja im na tome zaista od srca zahvaljam“

Sastanak vlasti i opozicije počeo je nešto posle devet sati i trajao je više od četiri sata, ali je prošao neuspešno.

Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde rekla je da vladajuća stranka u prethodnim ciklusima, tokom pregovora, odbijala svaki predlog opozicije.

izjave za medije posle konsultacija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ona je dodala da ne postoji politička volja za dogovorom i da se tokom pregovora “nisu pomerili ni za milimetar”.

Lider stranke SRCE Zdravko Ponoš je izjavio da oni pod ovim uslovima ne žele da izađu na izbore.

Zdravko Ponoš izjave za medije posle konsultacija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Na neki način to je konstotvano sinoć u izveštaju ODHR-a koji nam je dostavljen, a u kom se isto to kaže. Oko toga smo saglasni, ali je pitanje šta dalje radimo. Vlast je rekla da nisu spremni da odustanu od održavanja tih izbora i odlučili su da idu na te izbore sa nama ili bez nas. Oni insistiraju da, bez obzira što nema uslova za izbore, da mi sednemo i da razgovoramo o uslovima za neke druge izbore koji će se nekad desiti. Mi nismo spremni na to. Pod ovim uslovima, mi na te izbore ne možemo, a oni neće da ih pomere”, naglasio je Ponoš.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare