Vesna Lalić

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević ocenio je za N1 da je odluka Ustavnog suda o ukidanju vladine uredbe o stopiranju projekta Jadar politička, a ne pravna i dodao da "ovde postoji daljinski upravljač za rukovanje Ustavnim sudom i on se nalazi na Andrićevom vencu u rukama Aleksandra Vučića".

Srđan Milivojević navodi da je Ustavni sud ista ona institucija koja se nije oglasila po pitanju smanjenja plata i penzija, Briselskog sporazuma, po pitanju nekih ustavnih žalbi na izbore 2022. godine, kao i izbornog procesa 2023. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ustavni sud svojom jučerašnjom odlukom samo je postao paradigma onoga što se dešava u Srbiji. Srbija je zemlja uništenih i razorenih institucija. Ne postoje više nezavisne institucije. Dakle, mi od juče nemamo Ustavni sud. Imamo potvrdu da je Ustavni sud postao advokatska kancelarija Rio Tinta i jednostavno sve institucije ove zemlje su zgažene, urušene i srušene i mi nemamo nezavisnu instituciju koja može da se postavi kao brana samovolji režima Aleksandra Vučića“, objašnjava on za N1.

Srđan Milivojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kako kaže, posebno je opasno što Aleksandar Vučić pitanje Rio Tinta pokušava da postavi kao pitanje pravne teorije.

„Ovo nije pitanje pravne teorije i pravnih razmirica ko je u pravu, a ko nije u pravu, da li Ustavni sud može da odluči ovako ili onako. Ovo nije političko nego strateško, sudbinsko pitanje za opstanak i za budućnost Republike Srbije i na tom pitanju će se videti ko je opozicija, ko nije opozicija, ko je za Rio Tinto, ko je protiv Rio Tinta“, naglašava.

Napominje i da u Ustavu nedvosmisleno piše da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu.

„Zašto se Ustavni sud ne bazira na taj član Ustava? Zašto ne dozvoli građanima Gornjih Nedeljica da imaju pravo na zdravu životnu sredinu? Ne možemo mi Ustav da tumačimo proizvodno šta ko hoće i kako hoće koji član. Ovde imamo jednu političku odluku Ustavnog suda, a ne pravnu odluku. Ona nije utemeljena ni u pravu, ni u Ustavu. Ovde postoji daljinski upravljač za rukovanje Ustavnim sudom i on se nalazi na Andrićevom vencu u rukama Aleksandra Vučića. Ovo od je juče parekselans politički sud Srpske napredne stranke i advokatska kancelarija Rio Tinta, a ne Ustavni sud“, smatra Milivojević.

Kako kaže, nema informacija ko je podneo incijativu za poništenje vladine uredbe.

„Ne znamo da li je to uradio Rio Tinto. S jedne strane se taj postupak u korist Rio Tinta odvija neverovatnom brzinom, a s druge strane mi kao narodni poslanici ne možemo da utvrdimo gde se nalazi 38.000 potpisa građana Srbije koji su prikupljeni da bi se donela inicijativa o zabrani iskopavanja litiuma i bora metodom Rio Tinta“, navodi.

Prema njegovim rečima, narodni poslanici imaju jednu mogućnost, da stanu ispred vrata Ane Brnabić i kažemo „ne možete da izađete iz kancelarije dok ne prođete kroz svaku kancelariju i da nam kažete gde je 38.000 potpisa“.

„To nije to 38.000 čioda, to je 38.000 papira. Molim vas, lepo nađete gde se to nalazi. Neki časni ljudi, ja sad ne mogu da ih imenujem da ih ne bi ugrozio jer će ostati bez posla su nam kazali gde se nalaze potpisi. Ali šta je problem? Da bismo mi mogli da stanemo ispred vrata Ane Brnabić i kažemo mu ne možete da izađete iz kancelarije, pa mu mora se zakaže sednica Skupštine“, smatra.

Potrebna je, navodi, rasprava u Skupštini, kao i javna rasprava na javnom medijskom servisu.

„Da je RTS zaista javni medijski servis, da je uslužni servis građana Srbije mi bismo već večeras imali četiri poslanika, dva iz opozicije, dva iz redova vlasti i mi bismo razgovarali o litijumu. I ta bi se rasprava vodila na jedan transparentan, civilizovan način. Ali, nažalost, ovo ovde nije namera. Namera vlasti je da ovde sprovede projekta Rio Tinta na mala vrata“, napominje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar