Dr Vladimir Kostić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Javnost je kod nas postala minsko polje u kome se ne progoni samo nečije mišljenje, lovina postaje sam čovek na koga je dovoljno da se posumnja da je nešto rekao, izjavio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić za današnje izdanje nedeljnika NIN.

„Sledeći korak je da se posumnja da je nešto pomislio“, rekao je Kostić.

On je naveo da potera ne podrazumeva neophodno postojanje krivice – krivica je pokatkad genetski predestinirana.

„Ne odmahujte glavom, samo sačekajte da nešto nađu – možda već imaju – za vašeg oca, dedu ili… i vi transgeneracijski postajete krivcem. Samo što lovcima niko nije rekao istorijsku činjenicu da ovaj obred političkog kanibalizma završava u degustiranju lovaca. Problem je samo što će svako iole promućurniji do tada izbegavati ovo minsko polje javnog delovanja“, istakao je Kostić.

Pročitajte još...

On je izjavio da je od 2015. godine, kada je izabran za predsednika SANU, nije bilo eksplicitnih političkih pritisaka na tu instituciju.

Kostić je za nedeljnik NIN rekao i da u tom periodu nije bilo ni „dobronamernih saveta“.

„Ipak, bilo je zanemarivanja i glasnog neprimećivanja naših aktivnosti, o čemu sam detaljnije govorio na Skupštini SANU“, naveo je Kostić.

On je na nedavnom obeležavanju Dana SANU najavio povlačenje sa čela Akademije, navodeći da je „vreme za druge“ da preuzmu rukovođenje tom institucijom.

„Nakon osam godina, svojom voljom i bez ikakvih pritisaka, nalazim da bi svaki moj pokušaj produženja vršenja ove funkcije, uz potpunu neizvesnost da li bi me akademici uopšte ponovo uzeli u obzir, bio nametljiv, preteran i bez trunke pristojnosti. Jednostavno, vreme je za druge“, rekao je Kostić.

BONUS VIDEO: Podcast Snaga Uma Vladimir Kostić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar