Kineski predsednik Si Đingping došao je u Srbiju, pa eto prilike da se javnosti "ukaže" bivši predsednik, a sad dugogodišnji predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom. Čovek, koga i danas, sedam godina nakon odlaska s mesta predsednika države brižljivo "negujemo". U državnoj vili na koju nema pravo, a što nas papreno košta.

Sve neverne Tome mogu da odahnu, jer se Toma Nikolić pojavio na dočeku kineskog predsednika Si Đinpinga. Ruku pod ruku sa suprugom Dragicom, tik uz mobilne stepenice aviona na surčinskom aerodromu, Nikolić je bio u srpskoj delegaciji, a susret sa bračnim parom Đinping bio je više nego srdačan.

Iako je bilo logično da se kao predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom pojavi na ovom događaju, za to je bio potreban poziv. Naravno, predsednika Aleksandra Vučića.

O tome je javnost obavestila predsednica Skupštine Ana Brnabić.

Tomislav Nikolić, Ana Brnabić na dočeku kineskog predsednika Si Đinpinga Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ona je, naime, saopštila da se Nikolića lično setio predsednik Aleksandar Vučić.

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

„Time pokazujemo kontinuitet, ozbiljnost države. Kada je ovde predsednik Si prošli put boravio, Vučić je bio primijer a Nikolić predsednik. To je bio prelep gest Vučića prema Nikoliću, ali i prema kineskim prijateljima“, rekla je Brnabić.

To je samo produbilo sumnje da je Nikolićeva funkcija u pomenutom savetu samo još jedan „prelep gest predsednika Vučića“.

U prilog tome ide i spisak aktivnosti Tomislava Nikolića. Na zvaničnom sajtu Nacionalno saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom piše da se bivši predsednik Srbije tokom 2022. godine po jednom sastao sa ruskim i kineskim ambasadorom, da je pozvao pojedine njihove kompanije da ulažu u Srbiju, ali i da je čestitao pobedu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, te da su mu Orban i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko čestitali rođendan.

Foto:M.A./ATAImages

Kada je reč o vestima za 2024. godine, bivši predsedsednik Srbije sreo se po jednom u martu i februaru sa predstavnicima kineskih firmi i to bi bilo sve za prvih pet meseci ove godine. Dakle, ukupno jednom mesečno ima neku aktivnost koju plaćaju građani Srbije.

Za ove aktivnosti Tomislava Nikolića prethodne godine je izdvojeno 38,02 miliona dinara, a u prethodne četiri i po godine 1,8 miliona evra.

Savet ima devet članova po funkciji: ministar spoljnih poslova, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministar finansija, ministar privrede, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar rudarstva i energetike, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministar za kulturu i informisanje, kao i šest članova imenovanih od strane Vlade.

Foto:Ana Paunković/FoNet

Kako se navodi na sajtu, Nacionalni savet razmatra, usmerava i koordinira sprovođenje Sporazuma o strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Ruske Federacije i Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Republike Srbije i Narodne Republike Kine. Njegov rad se odvija na sednicima koje saziva i kojim predsedava predsednik Nacionalnog saveta.

PROČITAJTE JOŠ:

Tomislav Nikolić kao predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom ne prima platu i radi volonterski. Međutim, građane Srbije skupo košta njegov boravak u nekad predsedničkoj vili u Užičkoj 23 na Dedinju, iz koje se do danas nije iselio, iako ni nema pravo na to.

Prema pisanju Insajdera, građani Srbije plaćaju troškove održavanja tog luksuznog objekta u iznosu od približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su u Vladi.

Građani su tako Nikoliću i prethodnih godina plaćali i održavanje otvorenog i zatvorenog bazena. Tačnije, kako je pisao Blic, za potrebe porodice Nikolić svake nedelje se kontrolisala mikrobiološka ispravnost kupališta i merila koncentracija hlora, a jednom mesečno obavljala se i fizičko -hemijska analiza. Za to je plaćeno oko pola miliona dinara.

Vučić „skinuo prašinu“ s Nikolića pred izbore

Poslednji put široj javnosti Nikolić se obratio na stranačkom skupu SNS u beogradskoj Areni pred izbore 17. decembra.

Tomislav Nikolić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

On je tom prilikom rekao kako izbori „nisu odlazak u kladionicu i kako nema popravnog“, te poželeo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „mnogo godina na čelu Srbije“.

„Došao sam da vas pohvalim za uspehe koje ste postigli predvođeni (Aleksandrom) Vučićem, koga volim kao da je iz moje kuće. Samo ga i dalje slušajte, ne dozvolite da vas pokolebaju vaši i njegovi neprijatelji, ne sumnjajte u njega, zna više od drugih i radi više od njih, budite jedna porodica i poštujte svoj narod“, rekao je Nikolić okupljenima naprednjacima u Areni.

Nikolić je pozvao okupljene da izađu na predstojeće izbore, jer oni nisu, kako je naveo, odlazak u kladionicu.

BONUS VIDEO: Svečana ceremonija dočeka kineskog predsednika Si Đinpinga ispred Palate Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare