Foto: Privatna arhiva

Opozicija na republičkom nivou podelila se oko pitanja (ne)izlaska na predstojeće lokalne izbore, ali u Valjevu nije. Pod sloganom "sVAnuće" izaći će na izbore 2. juna u tom gradu, a za Novu otkrivaju kako su uspeli da sačuvaju jedinstvo uprkos raskolu na nacionalnom nivou.

Demokratska stranka, Zeleno – levi front, Lokalni front Valjevo, Narodni pokret Srbije, Stranka slobode i pravde, Novo lice Srbije i Nova demokratska stranka nastupiće zajedno, na jednoj listi na predstojećim lokalnim izborima 2. juna u Valjevu.

Pregovori oko izborne koalicije počeli su još u maju prošle godine, intezivirani su po završetku decembarskih izbora, da bi koalicija bila zvanično predstavljena 19. marta.

Od kraja marta pa do danas, opozicionu političku scenu zadesili su brojni potresi, onaj poslednji prouzrokovao je rascep i nestanak koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Uprkos tome, sastav te koalicije opstao je u Valjevu, a njima se u borbi na predstojećim lokalnim izborima pridružio i Novi DSS koji je doneo odluku da izađe na izbore.

„Koncept ujedinjenjog nastupa sačuvao je koaliciju“

Predsednik gradskog odbora Novog DSS u Valjevu Marko Nikolić govori za Novu o razlozima koji su uticali na odluku o učešću na izborima.

„Svim odborima je data sloboda da odluče u skladu sa interesima organizacije i dostupnosti medija, mogućnosti da se kontroliše izborni proces. Pre svega naše poimanje je da u Valjevu nije bilo u velikom meri trasfera birača i promene prebivališta, to redovno pratimo i time se bavimo od trenutka kada se formirala koalicija, a to je 19. marta. Smatramo da su se stekli uslovi, da po tom osnovu i pređašnjem radu imamo kapaciteta da sačuvamo izbornu volju građana“, kaže Nikolić.

Valjevo

A zajednički kandidat opozicije za gradonačelnika Valjeva Ivan Manić, iz Lokalnog fronta, otkriva za Novu kako su uspeli da sačuvaju koaliciju uprkos svim poteškoćama.

„Ono što je nas sačuvalo jeste koncept ujedinjenja i ujedinjenog nastupa koji za lokalne izbore ima Valjevo kao centar svih težnji. Mi smo uspeli da iskomuniciramo međusobno ideju važnosti nuđenja jedne lokalne priče kojoj je fokus na gradu koji svi volimo, a koji propada. Druga stvar koji nas je ujedinila je naš slogan sVAnuće, kao jedan izlazak iz mraka koji živimo na svetlo koje želimo da dočekamo. Nas je sačuvala ideja nuđenja jednog promišljenog i isplaniranog koncepta. Imamo i platformu za Valjevo, koju smo predstavili, kao i tri osnovna principa koja kažu – ujedinićemo Valjevo, o Valljevu će se odlučivati u Valjevu, a ne negde drugo, misleći i na republiku, ali i neke druge centre moći kao što je Ub i treći je odgovornost, javnost i zakonitost u radu“, kaže Manić.

Valjevo

Nikolić dodaje da je na ujedinjenje u Valjevu bitno uticalo to što su se organizacije fokusirale na lokalne teme.

„Velike teme, nacionalne one mogu biti nekada i predmet sporenja na lokalu, mi smo svi sugrađani i imamo iste brige i muke i to nas je pre svega ujedinilo da rešimo najveći broj lokalnih tema“, kaže on.

A te lokalne teme sadržane su u izbornoj platformi na 53 strane, koju je koalicija zvanično predstavila juče.

„Ovo je kampanja za lokalne izbore! Isključivo i samo lokalne teme i jedan potpuno drugačiji princip koji već 12 godina vlada u Valjevu a to je „vi kao građani niste važni, mi ćemo da odlučujemo umesto vas“ dakle, fokus naše kampanje biće na tačkama koje smo ponudili građanima, ali ih i pozvali da aktivnoučestvuju u dopuni i izmenama te platforme“, kaže Manić.

PROČITAJTE JOŠ:

Da li je pobeda moguća uz izborne (ne)uslove?

Ukoliko se posmatraju rezultati sa prethodnih parlamentarnih izbora, opozicija je ostvarila ubedljivu pobedu na svih 30 izbornih mesta u gradu, rezultati su bili lošiji u seoskim mestima, zbog toga iz koalicije poručuju da će njihov fokus kampanje biti upravo u tim mestima i da kampanju zvanično počinju u nedelju u Brankovini.

Ali kako uz sve nepravilnosti kojima smo svedočili tokom decembra?

Valjevo

„Izbori se ne dobijaju na dan izbore, nego do dana izbora. Valjevo nema arenu, ali zato ima bugarske vozove, pritiske na birače i crne džipove, to je ono sa čime smo se uhvatili u koštac. Ovih šest organizacija postoje na nivou grada mnogo godina, imaju jake strukture i učinićemo sve da sačuvamo volju birača na dan izbora a u narednih pet nedelja u saradnji sa aktivistima i svim ljudima koji žele jedan fer izborni proces uraditi sve što je u našoj moći da kontrolišemo birački spisak, da pripremimo svoje kontrolore na sve vrste malverzacija“, objašnjava Manić.

I dodaje: „Mi idemo na pobedu. Ostvarivo je i pod ovim uslovima“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare