Ujedinjena čačanska opozicija Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Odlazeća gradska vlast u Čačku i na kraju svog mandata pokazuje nepoštovanje zakona i elementarno nepoznavanje Zakona o lokalnim izborima i Poslovnika o radu skupštine grada. Nakon što su brojnim malverzacijama i nezakonitim postupanjima ukrali narodnu volju izraženu na izborima, na zvaničnom sajtu Grada Čačka objavljena je informacija da će konstitutivna sednica gradskog parlamenta biti održana 16. avgusta, navodi Udružena opozicija Čačka.

„S tim u vezi, naglašavamo da, u skladu sa članom 65. Zakona o lokalnim izborima konstitutivna sednica mora biti zakazana deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli odborničkih mandata na veb-prezentaciji. Ako su predstavnici odlazeće vlasti za taj datum (opet potpuno nezakonito, jer su opozicioni predstavnici dostavili prigovore i žalbe) uzeli 31. jul, konstitutivnu sednicu je trebalo da zakažu najdalje do 10. avgusta“, ističe Udružena opozicija.

Opozicija navodi da se, ako odlazeća gradska vlast nije uzela u obzir taj datum, postavlja pitanje na osnovu čega su uopšte došli na ideju da konstitutivnu sednicu zakažu za petak, 16. avgusta.

„U trenutku objavljivanja informacije o datumu održavanja konstitutivne sednice rešenja o dodeli mandata, nakon što su istekli svi rokovi za prigovore i žalbe, nisu objavljena na veb prezentaciji GIKa i RIKa. Istovremeno, niko od opozicionih odbornika nije dobio poziv za sednicu iako Poslovnik o radu skupštine jasno precizira da se odbornicima upućuje poziv u pisanom ili elektronskom obliku i da im se uz poziv dostavlja Poslovnik o radu skupštine, Statut grada, kao i materijal za sednicu“, navodi se u saopštenju.

Udružena opozicija Čačka pita da li ovakav, potpuno nezakonit način sazivanja sednice Skupštine grada znači da je odlazeća vlast rešila da bez odbornika opozicije konstituiše gradsku skupštinu.

„Zašto se vlasti toliko žuri i zašto je toliko u strahu da praktično polu-ilegalno objavljuje informaciju o datumu održavanja sednice bez ikakvog obaveštavanja opozicionih odbornika? Nakon evidentne krađe na izborima, nakon potpuno nezakonitog rada Gradske izborne komisije, nakon svojevoljnog tumačenja Uputstva za sprovođenje izbora i nedostavljanja službene beleške o brojnim utvrđenim neleguralnostima, ovakav način zakazivanja konstitutivne sednice, bez upućivanja poziva odbornicima opozicije, još jedan je dokaz da je odlazeća vlast na sve spremna kako bi očuvala svoje pozicije“, navode oni.

Odlazeću gradsu vlast su obavestili i da će se Udružena opozicija Čačka svim zakonskim i institucionalnim, a po potrebi i vaninstitucionalnim sredstvima boriti protiv još jednog pokušaja nezakonitog delovanja.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar