Karikatura: Dušan Petričić/Nova.rs

Vlast danima najavljuje "najveći" skup ikada, koji je planiran 26. maja ispred Narodne skupštine, za šta je već pokrenula ozbiljnu mašineriju i prilično "zasukala" rukave. S druge strane, ista ta vlast pokušava na sve načine da negira velike proteste koji su doživeli svoj vrhunac prilikom blokade Gazele u petak. U mirnoj, protestnoj šetnji, bez stranačkih obeležja građani su izašli u šetnju protiv nasilja, o čemu su mediji bliski vladajućem režimu izveštavali na neprofesionalan i uglavnom netačan način. Dva protesta, dve zastave i dve kolone građana ukratko su i glavni elementi karikature Dušana Petričića koji je u vikend izdanju novina Nova na svoj način video trenutak u kojem se Srbija nalazi.

Nova karikatura Dušana Petričića samo je na još jedan, plastičan i umetnički iskazan način, potvrdila ono što svi već znamo: svi znamo (barem bi tako trebalo da bude prim. aut) za mirne građanske proteste „protiv nasilja“ koji su eskalirala nakon masovnih ubistava u zemlji.

Građani traže bezbednost, ali i odgovornost za svakog u Srbiji, zbog čega su organizovane dva masovne šetnje u Beogradu na kojima je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi. Blokirana je Gazela, poslata je poruka da zahtevi moraju da se ispune, a novi skup zakazan je za petak.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Istovremeno, dok građani šetaju i očekuju bezbednije društvo, vlast pokušava da diskredituje ljude koji protestuju nazivajući ih pijanicama ili onima koji hoće da nasilno sruše ustavni poredak.

Mirni demonstranti se negativno kvalifikuju, broj građana na protestima prikazuje manjim nego što jeste, a uporedo se SNS priprema za svoj protest 26. maja.

Kraj maja već nekoliko meseci rezervisan je za veliku Skupštinu naprednjaka, na kojoj bi prema rečima lidera SNS Aleksandra Vučića, partija trebalo da dobije novog lidera.

Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Da je priprema u „punom jeku“ potvrđuju i instrukcije koje se šalju lokalnim odborima širom zemlje, gde se navodi da odbori moraju pripremiti organizaciju, odrediti kvote za dolazak u „Arenu“ i organizuju sve uoči formiranja Narodnog pokreta za državu.

Da su naprednjaci ozbiljno „zasukli rukavi“ i krenuli u organizovanje skupštine, potvrđuje primerak jednog dopisa koji se šalje svim odborima. Nova je imala uvid u sadržaj teksta koji se šalje odborima SNS širom zemlje.

Pročitajte još:

“Poštovani, u obavezi ste da u narednih 10 dana, a najkasnije 21.05, organizujete sednice svih mesnih odbora, kao i da Izvršnom odboru dostavite fotografije (opis fotografija treba da sadrži naziv MO kao i datum i održavanja sednice) I zapisnik. Neophodno je da pozovete celokupno članstvo kako bi što više ljudi prisustvovalo sednici”, navodi se u instrukcijama koje se šalju naprednjacima širom zemlje.

Uoči sednice koja će biti 27. maja, Vučić je najavio da će dan ranije biti organizovan najveći skup ikada u Srbiji.

„Jedini njihov cilj je da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u haos, nestabilnost, nemire i nerede. Upravo zato, mi smo se večeras dogovorili i pozivamo sve građane Srbije da 26. maja, dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju pozovemo ljude u odbranu slobodarskih, demokratskih vrednosti da dođu na najveći skup ikada održan u Srbiji. Održaćemo ga ispred Narodne skupštine ili na Trgu Republike“, rekao je Vučić.

U sklopu velikog skupa već su krenule pripreme. Kako Nova saznaje, Vučić je za svoj kontramiting 26. maja planirao da angažuje čak 2.200 autobusa.

Stranka se ogranizuje, autobusi su već kaparisani, pa vlast očekuje najveći skup ikada viđen u Srbiji. I to bi bio presek stanja u državi – sa jedne strane građani koji očekuju bezbedniju Srbiju, u kojoj će neko podneti odgovornost za svoje delovanja i sa druge strane kontramiting uz stranačke zastave kao vid podrške predsedniku Vučiću.

Dva mitinga, dve zastave i dve kolone građana, jedan protest i jedan kontramiting. To je Srbija danas i karikatura Petričića za ovu nedelje. Za sve druge stvari tekst nije ni potreban.

Samo još jednom pogledajte karikaturu.

Bonus video: Evo kako je televizija Pink videla jučerašnje proteste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare