Foto:Lidija Valtner/Danas

Glasanje fantomskih glasača koji se poslednjih nedelja useljavaju na mnoge beogradske adrese, često u kuće koje su potpuno neuslovne za stanovanje, moglo bi da obeleži predizbornu kampanju. Funkcioner SSP Borko Stefanović pokrenuo je ovu aferu, a ekipa Danasa krenula je tim tragom na nekoliko adresa u centru Beograda da proveri ove tvrdnje.

Budući da od nadležnih još nismo čuli demanti tvrdnje zamenika predsednika SSP Borka Stefanovića da je na Vračaru prijavljeno više građana koji će na narednim izborima glasati za vladajuću SNS, pošli smo da proverimo te navode.

Pitali smo stanare tih zgradau ulicama Novopazarskoj 6. i 43. i Maksima Gorkog 23 na beogradskoj opštini Vračar da li i zašto prijavljuju ljude na svoje adrese i da li su primetili nešto čudno ukoliko to ne rade, piše Danas.

Od malobrojnih stanara koji su uglavnom žurili da se sklone od jučerašnje prepodnevne kiše i vetra, koji nisu želeli da govore svoja imena niti da se fotografišu, smo čuli isto: „To nije tačno i nismo primetili ništa neobično“. U ulici Maksima Gorkog 23 nedaleko od Čuburkog parka iza čeličnih vrata žute stare zgrade krije se malo ušukano dvorište na koje gledaju prozori 14 stanova.

U dvorištu je veterinarska ordinacija i prostor nalik maloj kući za izdavanje u kojem živi, verovatno bračni par, koji nam u prolazu nevoljno kaže da su tu podstanari i da ne znaju ništa o novoprijavljenim sustanarima.

Starija gospođa koja, kako kaže, živi tu godinama i zna sve stanare, oštro negira navode da bi iko iz zgrade prijavio nekoga zbog glasanja i da se to ni ranije nije dešavalo. Da prijavljivanje lažnih stanara nije ništa novo i da se dešavalo i devedesetih priča nam i gospođa iz butika koja iznajmljuje stan u toj zgradi i čiji se butik tu nalazi. Ona kaže da tu ne živi niti glasa na Vračaru, jer je prijavljena na drugoj opštini, te da njoj na adresu u Maksima Gorkog ne stižu pozivi za glasanje. Nije primetila ništa čudno u poslednje vreme.

Ako Borko Stefanović kaže da na ove tri adrese ima „bar po 15 novoprijavljenih po stanu“, samo u ovoj zgradi ih ima čak 210, budući da je gospođa rekla da ima 14 stanova. Koliko ih je onda tek u Novopazarskoj? Jedan od velikih gradskih problema je i to što zgrade i kuće ugalvnom nemaju brojeve na sebi. A ispostaviće se da Novopazarska broj 6 i ne postoji, odosno ako postoji, to je samo negde na nekom papiru i ponekoj adresi. Uz to, ne postoji ulaz broj 6, već samo 4 i 8 jedan do drugog.

Ono što doprinosti zbunjivanju je i što umesto Novopazarska 4 piše Sime Miloševića 4. To je stari, dugogodišnji naziv ulice koji je nekim čudom opstao na ulazu.

S nekoliko interfona u Novopazarskoj 6 postoji čuju se objašnjenja da je to broj 4 i da ne znaju gde je broj 6, ako nije ulaz pored. A u ulazu pored, s jasno napisanim broj 8, kažu da je broj 6 do njih. U pekari pored takođe ne znaju gde je broj 6. Starija stanarka koja je izašla da na brzinu baci đubre i koja je jedino pristala da nam kaže koju reč o novoprijavljenim, kratko odgovara da kod nje nema nepoprijavljenih i ulazi u zaključanu zgradu.

Zbunjujuću situaciju s brojevima rešava poštar koji kaže da se broj 6 ponekad nađe na nekom pismu, ali vrlo retko i da on poznaje sve ljude koji žive tu.

On zna da prepozna grešku ako umesto broja 4 piše 6 uz ime stanara. On takođe u proteklom periodu nije primetio ništa čudno s eventualnim novoprijavljenim ljudima na ovoj adresi.

Budući da je dobar s brojevima i zgradama u ovom delu Vračara, kaže da ćemo Novopazarsku 43. lako i brzo naći jer je odmah tu na raskrsnici s Maksima Gorkog.

PROČITAJTE JOŠ

I zaista, na ulgu dominira zgrada koju putnici autobusa 25 i 26 nema šanse da nisu zapazili, budući da je na tom mestu uvek gužva, a autobus uspori zbog semafora i pešačkog prelaza.

Višespratnica u prizemlju koje je velika, reklo bi se državna apoteka, a pored poznati podrum pića. I ovde ista priča. Niko ništa nije video, a ni čuo niti mu je išta sumnjivo.

Za one koji ne znaju, u ovoj zgradi je živeo Aleksandar Saša Petrović, filmski reditelj, pisac i teoretičar filma, koji je s filmom „Skupljači perja“ 1967. osvojio Veliku nagradu žirija kanskog festivala. To se može pročitati sa spomen ploče koja je pored ulaznih vrata, a koju su mu kako piše podigli stanovnici Vračara.

Ako se vratimo matematici, ona nam kaže da, ako je 35 brojeva na modernim sandučićima sandučićima ove zgrade, puta bar po 15 ljudi, kako kaže Stefanović, onda je ova zgrada veliki skupljač glasova za SNS, čak 525 njih.

Od predsednika opštine Vračar Milana Nedeljkovića nismo dobili odgovore na pitanja o novopirijavljenim ljudima, ali nam dokaze za svoje tvrdnje nije dostavio ni Stefanović. Ono što se može zaključiti iz saopštenja koje je Stefanović u nedelju uputio medijima je da je ove podatke dobio od svojih izvora.

Stefanović je i krajem januara novinarima rekao je ta stranka dobila informacije da je u ulici cara Nikolaja 72 na Vračaru za kratak period prijavljeno 20 građana na prebivalište u Gradu Beogradu, da bi se na taj način SNS-u povećali izgledi za bolji rezultat na izborima.

Predsednik SSP Dragan Đilas objavio je dva snimka o „sigurnim glasovima SNS“. 

Treba reći da prijavljivanje nekog na neku adresu u Beogradu znatno olakšava boravak onima koji nemaju svoju nekretninu. To nije zabranjeno, a nije ni težak ni skup posao, već traje desetak minuta u loklanoj policijskoj stanici. Međutim, pred izbore se uvek ponavljaju priče o tome da vlast na pojedine opštine „uvozi ljude“ koji će glasati za njih, što je čini se ozbilja zloupotreba.

BONUS VIDEO: Građani štite predratnu vilu na Vračaru koju je investitor bez dozvole počeo da ruši

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram