Zaplenjeno oružje Foto:MUP Srbije

Naoružavanje se na Zapadnom Balkanu shvata kao pretnja susedima, a srpska kupovina vojne opreme kao pokušaj obnove ideje “velike Srbije”, rečeno je tokom skupa “Transparentni sistemi odbrane za bezbedniji regon”, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Malo država doživljava Srbiju kao neutralnu zemlju, što Beograd tvrdi, na šta utiče i skup podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pošto je napao Ukrajinu, izjavio je vojni analitičar iz Zagreba Igor Tabak.

Prema njegovim rečima, vojne vežbe suseda sa oružanim snagama Srbije su pokušaj da se Beograd što više uskladi sa regionom.

Srbija nije uskladila spoljnu politiku sa Evropskom unijom, odbijajući da uvede sankcije protiv Rusije, naveo je Tabak.

Istraživač BCBP Marija Ignjatović je izjavila da u regionu postoje ogromne razlike između planiranih budžeta za odbranu i stvarnih troškova, posebno u Srbiji.

Sistemi odbrane na Balkanu su veoma netransparentni, podložni zloupotrebama političkih elita, ocenila je Marija Ignjatović.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njenim rečima, u regionu za odbranu najviše izdvajaju Srbija i Hrvatska, Bosna i Hercegovina najmanje, dok je Albanija najmanje transparentna.

Istraživač BCBP Luka Šterić je izjavio da se u provladinim medijima ističe da Srbija ima bolju vojnu saradnju sa Rusijom, dok se zajedničke aktivnosti sa NATO stavljaju u drugi plan, kao nešto negativno.

U regionu je istovremeno prisutno preuveličavanje bliskosti Beograda sa Moskvom, kao potencijalna pretnja bezbednosti, naveo je Šterić.

Dekan sarajevskog Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo je rekao da je vojna misija Eufor u BiH do pre nekoliko dana bila “tehničkog karaktera”, ali da je dolazak dodatnih snaga izazvao zabrinutost građana.

Snage Eufora se, međutim, nalaze u urbanim sredinama, a ne na ekscesnim područjima, izjavio je Turčalo, uz ocenu da u BiH Rusija ima “maligni uticaj”.

BONUS VIDEO: Upoznajte oružarku Anu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar