Saradnja Nemačke sa ovakvom vlašću u Srbiji nije više moguća, Srbija pod režimom Aleksandra Vučića sve više srlja u autokratiju, zbog brojnih zabeleženih neregularnosti na izborima 17. decembra oni se moraju ponoviti, to su tri ključne poruke predsednika Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mahaela Rota i predsednika parlamentarne grupe Bundestaga za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Josipa Juratovića.

Izborne neregularnosti koje su međunarodni ali i domaći posmatrači zabeležili 17. decembra u Srbiji upalile su alarm u Evropi, a prvenstveno u najjačoj državi Evropske unije – Nemačkoj.

Oštre kritike njihovih zvaničnika nizale su se svakog dana, a nogu je povuklo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, na čijem čelu se nalazi Analena Berbok, žena koja je “kriva” za sve lošije odnose Nemačke i Srbije.

I dok Aleksandar Vučić iznova ponavlja da su izbori čisti kao suza, establišment Nemačke tvrdi drugačije.

Foto: OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia, Shutterstock

Za portal Nova.rs govorili su predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot i predsednik parlamentarne grupe Bundestaga za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Josip Juratović o postizbornim događajima i uputili tri ključne poruke Aleksandru Vučiću i njegovoj vlasti.

“Nikada nisam ovo doživeo”

Cela vladajuća većina Nemačke, ali i pojedine opozicione partije u toj zemlji govorile su o tome da su izbore u Srbiji obeležile brojne nepravilnosti. Oslanjajući se na preliminarni izveštaj ODIHR-a, apostrofirali su zloupotrebu javnih resursa, kupovinu glasova i zastrašivanje birača.

Josip Juratović rekao je u intervjuu za naš portal da za vreme njegovog dugogodišnjeg mandata na čelu parlamentarne grupe nije video ništa slično.

“Kao predsednik parlamentarne grupe Nemačkog Bundestaga za odnose Nemačkog parlamenta sa zemljama zapadnog Balkana, dugo godina budno pratim razvoj politike i društva na zapadnom Balkanu i često susrećemo neregularnosti u regionu, pogotovo kad se radi o izbornoj trci. Međutim, ovako nešto u mojih pet mandata još nisam doživeo. Kampanju vodi predsednik države, koji čak nije ni predsednik stranke za koju vodi kampanju. Ogromnim uticajem na medijski prostor obmanjuje se javnost u korist samo jedne stranke, a sprovodi ga predsednik države koji bi u jednom demokratskom društvu trebalo da bude nepristran, tj. predsednik svih građana”, kazao je Juratović.

Josip Juratoviž Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Juratovićev kolega iz Bundestaga, ali i iz vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) zahvalan je Ministarstvu spoljnih poslova što je vrlo jasno i vrlo rano reagovala u vezi sa svim izbornim nepravilnostima u Srbiji.

“Za mene je jedini zaključak koji se može izvući iz ove tačne analize da se izbori moraju preispitati i, ako se tvrdnje potvrde, ponište i ponove. Ovu kritiku podržava velika većina u Bundestagu, uključujući i demokratsku opoziciju”, rekao je Rot za portal Nova.rs.

Srbija sve više srlja u autokratiju

Juratović smatra da je ovim izborima Vučić definitivno izgubio svaki kredibilitet ne samo u EU i na zapadu, već i u globalnim razmerama.

“Ispočetka sam imao utisak da stvarno želi bolju Srbiju u očima sveta. Međutim, što sam ga duže pratio video sam da se sve više gubi u svojim obećanjima svega i svačega, svima. Tako da je na kraju izgubio poverenje gotovo svih. I u samoj Srbiji je postao rob sistema koji je sam stvorio, a koji više ne može održati”, kaže Juratović.

S druge strane Rot smatra da je situacija u Srbiji krajnje zabrinjavajuća i da je demokratija u opasnosti.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

“Srbija je tokom Vučićevog predsedničkog mandata sve više gubila status demokratije, u njenom punom obimu. Izborne neregularnosti još jednom su potvrdile ovaj alarmantan trend. Međunarodni posmatrači na ovim izborima izvestili su o kupovini glasova i korišćenju fantomskih birača u korist vladajuće SNS. Ovo su metode iz alata autokratskog vladara – a ne predsednika koji je posvećen demokratiji i vladavini prava i želi da svoju zemlju vodi u EU”, rekao je Rot za naš portal.

Odnosi Nemačke i Srbije zbog Vučića na tankom ledu

Juratović i Rot jednoglasni su u oceni da je zbog svega navedenog saradnja između Srbije i Nemačke gotovo pa nemoguća.

“Nemačka je pouzdan partner Srbije, ali sa ovakvom političkom postavom dalje sarađivati je ne samo iz ugla Nemačke, već Evrope i sveta, više gotovo pa nemoguće. Međunarodna zajednica želi jaku i politički stabilnu Srbiju i to je moguće samo na temeljima demokratskih vrednosti, koje su u Srbiji vidno narušene”, rekao je Juratović za portal Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ne želim lako da odustanem kad je reč o evropskoj perspektivi Srbije. Nemačka je jedan od najjačih zagovornika toga da države Zapadnog Balkana postanu članice EU, uključujući i Srbiju. Ali za mnoge posvećene Evropljane i prijatelje Zapadnog Balkana, predsednik Vučić i njegov režim više nisu pouzdani partneri. U EU nema mesta za Putinove sluge”, kazao je Rot.

Dodao je da je Nemačka godinama tolerisala agresivni nacionalizam Vučića i njegovo koketiranje s autokratijom.

“Iskustvo je pokazalo da popustljivost i saglasnost nisu primenjivi kad se radi o autoritarnim vladarima. Ovo nije vreme za produbljivanje naše saradnje ili za preduzimanje sledećih koraka u procesu pridruživanja EU. Ovo je lakmus test za Vučića da vidi koliko je zaista ozbiljan po pitanju svojih evropskih ambicija. veoma sam razočaran reakcijama Brisela i Vašingtona, koji su se uzdržali od jasne osude navodne izborne prevare”, zaključio je Rot.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare