Ako je neko pomislio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće preuzeti i ovu izbornu kampanju, iako nije kandidat ni na jednim izborima 2. juna, grdno se prevario. To pokazuju najnoviji podaci Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) koji kažu da je Vučić u centralnom Dnevniku RTS, u periodu od 1. aprila do 5. maja, bio zastupljen neverovatnih tri i po sata. S druge strane, predstavnicima opozicije je dato par minuta ili svega desetak sekundi.

“Od ukupno monitorisanog vremena nosilac svih izbornih lista je u centralnom dnevniku od 1.4. do 10.5 bio skoro 40% vremena! Ostali u tragovima!”, napisao je Zoran Gavrilović na mreži X.

Prevedeno u brojke, Aleksandar Vučić je u pomenutom periodu od nešto više od mesec dana, u Dnevniku RTS “proveo” tri sata 37 minuta i 42 sekunde.

Poređenja radi, nova predsednica Skupštine Ana Brnabić dobila je 21 minut, Srpska napredna stranka šest minuta i 31 sekundi, a SPS minut i 50 sekundi.

Kad je opozicija u pitanju, brojke se mogu nazvati smešnim….

Cela koalicija Srbija protiv nasilja u ovom periodu je u centralnom Dnevniku dobila nešto više od šest minuta. Kad je o zastupljenosti opozicionih političkih stranaka zasebno reč, najviše vremena su dobili DS i Zoran Lutovac. Celih dva minuta i dve sekunde. Zatim idu Radomir Lazović, Dobrica Veselinović i Zeleno-levi front sa minut i 48 sekundi, pa AleksandarJovanović Ćuta i Ekološki ustanak sa 51 sekundom…

Dragan Đilas i Marinika Tepić, zapravo SSP u celini, dobili su svega osam, a Narodna stranka 22 sekunde.

I to je tako godinama.

Svaki monitoring BIRODI u poslednjih nekoliko godina davao je slične rezultate.

Vučiću u Dnevniku RTS dva ili tri sata za mesec dana, nula sekundi kritike za predsednika i opoziciji samo sekunde… Sve su to neki od ranijih rezultata. Zato ne čudi ona Vučićeva rečenica sa skupa naprednjaka u Šumicama:

Aleksandar Vučić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

“Razmislite samo da se sklonim s liste koliko bi ljudi za vas glasalo. Samo to razmislite”.

Upravo zbog ove dominacije predsednika države je otvaranje RTS bio jedan od glavnih zahteva opozicije za popravljanje izbornih uslova.

Međutim, tu se nije daleko odmaklo. 

U najnovijem izveštaju Crte, koja učestvuje u pregovorima vlasti i opozicije, stoji da se ništa od uslova nije značajno popravilo. I dalje postoje sumnje u proces kandidovanja, pritisci na zaposlene u javnom sektoru, a konstatuju i da se nastavlja trend krajnje neravnopravne zastupljenosti političkih aktera u medijima.

“91 odsto vremena u centralnim vestima televizija s nacionalnim dometom zauzimaju predstavnici partije na vlasti, a u retkim pojavljivanjima i pominjanjima opozicija je uglavnom prikazana u negativnom tonu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje je centralna figura u medijima i u kampanji Srpske napredne stranke”, piše u izveštaju Crte.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare