Foto: N1

Opozicija je došla u posed pisma Aleksandra Papića predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem se tvrdi da su radovi na putu Ruma-Šabac-Loznica uvećani za 25 miliona evra, od kojih je osam miliona navodno dato Srpskoj naprednoj stranci. Papić je funkcioner SNS-a, bivši suvlasnik jednog tabloida. U pismu se pominju Zvonko Veselinović, Nebojša Stefanović, ali i aktuelni ministar finansija Siniša Mali. Pismo je navodno iz januara ove godine.

Dok predsednik Srbije uživa da tera staru škodu po putevima za koje tvrdi da je sam gradio… „Kojim god putem da krenete taj sam put gradio“… Lista Srbija protiv nasilja došla je u posed pisma pa i šeme kako se cena izgradnje puteva povećava i u čijim džepovima završava novac građana Srbije, piše N1.

Aleksandar Papić pismo piše Vučiću jer je, kako navodi, zapao u probleme prvo sa firmom Azvirt koja je gradila put Ruma-Šabac-Loznica.

„Sa Azvirtom sam imao kontakt samo kao posrednik u nekoliko navrata u vezi sa novcem za stranku koji su oni davali Nebojši Stefanoviću preko Dmitra Đurovića u periodu od 2018. do sredine 2019. Murat (Murat je direktor Azvirta Beograd, dodaje Aleksić) je dao oko osam miliona evra Dmitru Đuroviću na ruke“, pročitao je Miroslav Aleksić.

Papić dalje u pismu navodi da je zamolio Zvonka Veselinovića da u posao uvede neke druge firme kako bi ubedio Murata da ispuni dogovor do kraja.

„Tražio sam od Zvonka i dokaz da će novac završiti u stranci na šta je on pozvao Sinišu Malog, pustio ga na spikerfon, Siniša je sve potvrdio i rekao da je sve u dogovoru sa Vama“, dalje je pročitao Aleksić.

Papić u pismu detaljno opisuje kako je cena izgradnje zemljanih radova na putu rasla i kome se novac namenjuje.

„Osnovna vrednost za taj posao i količinu je 50 miliona evra. To su tržišne cene za koje je dogovoreno da se uvećaju na 75 miliona evra, od 25 miliona, 10 miliona za stranku, 15 miliona za Zvonka, mene i podizvođače“, preneo je Aleksić.

U pismu Papić objašnjava da je ostao bez oko šest miliona evra.

„Meni ništa ne treba, ni pare, ni poslovi. Jedino što želim jeste da znate istinu. Verujem u vaš častan sud“, stoji u pismu.

Papić navodno šalje Vučiću i poruke Zvonka i Veselinovića i Siniše Malog gde ministar finansija piše da je novac obezbeđen i prepisku gde se Papić i Veselinović dopisuju da li je novac legao.

U pismu se navodi da je uplaćivan i avans za podizvođače kao što je firma „Raketa“ od milion evra od čega je 200 hiljada navodno išlo ministru Siniši Malom.

Aleksić poziva tužilaštvo da utvrdi i verodostojnost pisma, poruka i svega što u njima piše.

„SNS najavljuje krivičnu prijavu“

U Srpskoj naprednoj stranci, koja je odmah održala konferenciju, traže kao i prethodnih 10 godina da tužilaštvo ispita, kako navode, aferu Trstenik, aferu 619 miliona evra i kako je funkcionisao pokrajinski sekretarijat za sport kada ga je vodila Marinika Tepić. Najavljuju i krivičnu prijavu protiv onog ko je govorio o Papićevom pismu Vučiću, ali kako se finansira izgradnja puteva – ne znaju.

N1: Kako se finansira izgradnja puta Ruma-Šabac-Loznica?

Milenko Jovanov (SNS): A jel vi stvarno mislite da sam ja danas ministar koji može iz glave da vam da taj odgovor? Pošalite mi to pitanje mejlom i ja vam odgovorim u roku od 24 sata.

N1: Da li se Srbija zadužila za ovaj put 128 miliona evra, da li je podigla kredit? To kao poslanik bi trebalo da znate…

Jovanov: Već sam dao odgovor, idemo dalje…

N1: Kako se deli taj novac u šta se ulaže, možete li odgovorno da tvrdite…

Jovanov: U puteve – apsolutno.

I dok Jovanov traži mejl, predsednik Vučić je pre desetak dana radove na deonici iz Papićevog pisma već obišao, pozdravio radnike Azvirta i popričao sa Muratom.

„Murate, hoćete na vreme sve da završite? Oni su uvek završavali na vreme“, rekao je Vučić 27. novembra.

Danas je, inače, Međunarodni dan borbe protiv korupcije koji je može se reći proslavljen, nakon dve konferencije u Domu narodne Skupštine, iako je Srbija druga u Evropi po korupciji i to mesto delimo sa Albanijom.

***

BONUS VIDEO – Aleksić izneo cifre: Kako je rasla cena za autoput Ruma-Šabac-Loznica i kako su deljeni milioni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare