Foto:N1

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković ocenila je u emisiji Studio N1 Live da sporazum potpisan u Vašingtonu predstavlja "veliki politički zemljotres za Vučića". "Odluke koje je potpisao da će sprovoditi dovode ga u sukob pre svega sa Kinom, pa i sa Rusijom na određeni način, ali vrlo eksplicitno s Kinom. On je prihvatio obaveze američke države upravo da bi produžio svoj politički život", smatra ona.

„S obzirom da ne znamo ništa o pregovorima, da su oni potpuno zatvoreni, da su netransparentni, da Srbi nemaju komunikaciju nikakvu, ni bilo kakve informacije, normalno je da smo se plašili svega što će se dešavati u Beloj kući“, rekla je ona za N1.

Mišljenja je da će „SAD davati kredite i uzeti monopol na ono što je izgradnja kroz kredite“.

„Uostalom, niko nam ne daje za džabe. Znamo da smo sa kineskim ulaganjima dobili i kinesku radnu snagu i problematičnu radnu snagu, to je jedan veliki paket koji utiče na vrlo snažan prodor Kine u Evropi, normalno da Trampu kao predsedniku Amerike je prvi i najvažniji priortiet da ova razvojna banka treba da isključi Kinu kao državu iz projekta“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „stavio je Vučića da on suštinski raskine odnose sa svojim bratom Sijem“.

„Što znači da je jedna stolica već uklonjena. Prioritet su i sporazumi koji se odnose na gas, na Rusiju, tu je isto tako Vučić prihvatio drugu stolicu, da drugog strateškog partnera polako amortizuje… To je veliki politički zemljotres za Vučića. Odluke koje je potpisao da će sprovoditi dovode ga u sukob pre svega sa Kinom, pa i sa Rusijom na određeni način, ali vrlo eksplicitno s Kinom. On je prihvatio obaveze američke države upravo da bi produžio svoj politički život“, smatra ona.

Istakla je da „ne prepoznaje Srbe Kosova u smislu nekog boniteta ili nekog zalaganja“.

„Za nešto što je novo, a što do sada na određen način nije razmatrano ili ga nema već u nekim ranijim sporazumima. Tu pre svega mislim da je dobila SPC, zahvaljujući Vladici Teodosiju i Ocu Savi koji vode perfektnu diplomatiju sa crkvenim velikodostojnicima. Sve priče i pokušaji Albanaca da na određeni način govore o pripadnosti tih manastira i crkava je poništeno. To je ono što je za sve nas najvažnije, jer su faktički ovim potpisom i prihvatanjem Amerike, manastir Dečane SPC i da ne mogu da donose odluku i ugrožavaju zaštićene zone oko manastira. To za nas predstavlja veliki dobitak“, kaže ona.

Kako je rekla, i Albanci na Kosovu su ovim sporazumom prilično zbunjeni.

„I oni su ušli u velike probleme, vidimo da Turska već reaguje na sporazum“, kaže.

Trajković kaže da „Vučić sve što radi, ne radi za Srbiju“.

„Radi za sebe i za grupu vrlo problematičnih ljudi. Pokušava nekako da nastavi, da očuva monopol na vlast, ali ja duboko verujem da ipak američka administracija neće dozvoliti baš jednom autokrati da nastavi da vlada na način na koji vlada“, kaže Rada Trajković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare