Boris Tadić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vučić se ne bavi izvlačenjem pouka iz ranijih kontramitinga, već samo pažljivim podešavanjem svakog koraka. Ovo nije prvi put da organizuje takav kontramiting, jer je već u godinama iza nas uspevao da zaustavi talase izražavanja nezadovoljstva građana i na taj način. Međutim, to mu ne bi uspelo da protesti nisu preuzimani na pogrešan način, tako da je deo organizacije takozvanih Vučićevih kontramitinga uvek i u delu organizacije protesta. Vučić uvek ima trojanskog konja u opoziciji“, navodi u razgovoru za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke.

Na šta konkretno mislite?

Do sada su se spram kontramitinga, pažljivo određivale rute protesta, zahtevi, izostanak jasnog političkog epiloga. Tako da pouku bi trebalo da izvuče stvarna opozicija i građani koji imaju decenijsko iskustvo načina na koji su se gasili protesti, a iz njih Vučić izlazio samo jači, a opozicija slabija.

Šta bi po Vama opozicija trebalo da uradi i ima li ona snage za nešto drugačije akcije, kada ni kompletna opozicija nije stala iza zahteva za smenu Gašića, Vulina , ukidanje rijalitija i smenu rukovodstva RTS?

Opozicija itekako ima snage, ali je svih prethodnih godina pogrešno organizovana. I režim, na ovaj ili onaj način, upravo zbog svesti o tome da ova opozicija ima snage, preko svojih derivata pažljivo kontroliše način na koji se ta opoziciona snaga kanališe i organizuje. Od toga da li su baš svi stali iza tih zahteva mnogo je bitnije da li su svi koji su stali istinski opozicija. Najveći problem opozicije je što ne postoji istinsko zajedništvo onog dela opozicije koji zaista želi promene. A zajedništvo nije ako o svemu odlučuje jedan čovek, a drugima bude ponuđeno samo da ga slede ili ne. Uostalom, to već imamo na vlasti.

PROČITAJTE JOŠ

SDS je podržala zahteve?

Što se tiče zahteva mi kao Socijaldemorkatska stranka smo podržali te zahteve, ali nismo učestvovali u njihovom formulisanju, jer je to monopolizovano od strane parlamentarne opozicije. Međutim, taj deo opozicije u takvim potezima uopšte ne vidi problem da takva vrsta monopolizacije proizilazi iz izbora koji su održani u potpuno neregularnim uslovima. Ne možete jedan dan tvrditi da su izbori bili neslobodni, a drugi dan deliti opoziciju spram rezultata takvih izbora. Podržali smo ipak zahteve, ali dodali i da je ako se svi slažemo da se u Srbiji o svemu pita samo jedan čovek, onda bi prvi zahtev morao biti valjda smena tog čoveka.

Plašim se da već u takvim elementima možemo naslutiti da će i ovi protesti biti organizovani tako da se samo izduva ventil građanskog nezadovoljstva kao i svi prethodnih godina, što samo učvršćuje Vučića na vlasti. Pogotovo je indikativno što oni koji su obesmišljavali sve dosadašnje proteste su se ovima priključili nakon što su danima nakon tragedije ćutali. Nadam se da neću biti u pravu. I da naši građani razumeju da se ovde ne radi o reakciji na jedan tragičan događaj, već o reakciji na opštu eskalaciju nasilja i razaranje društva. Zato ovaj protest nije zloupotreba jedne tragedije, već otpor građana i opozicije koja bi trebalo da ih predstavlja na decenijsko vladanje nasiljem i strahom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Vučić izazvao je opoziciju da traži izbore i da će ih dobiti?

Pa opozicija sve vreme traži izbore, pa ih ne dobija. Takvim manipulacijama Vučić samo kupuje vreme do raspisivanja izbora u trenutku kada on oceni da je za njega i SNS to najpovoljnije. Ponavljam, izbori će biti raspisani isključivo tada, a ne kada bilo ko iz opozicije to bude tražio i komično je da svojim zahtevima bilo ko pripisuje zasluge za raspisivanje izbora.

Koliko je pametno u ovom trenutku ići na izbore, s obzirom na to da Vučić poručuje da opozicija ne može da bira vreme i na koje će izbore ići?

I kada me pitate da li je pametno ići na izbore i na kojim nivoima bi trebalo da se raspišu, moj odgovor je da ne možemo čekati pravi trenutak, jer se on prosto neće desiti.
Jedino što možemo je da maksimalno iskoristimo trenutak. Kada god i kakvi god da budu raspisani sve će biti podešeno spram interesa režima. Ali na nama je da energijom, snagom, znanjem i doslednošću, koja opoziciji svih prethodnih godina nedostaje, prevaziđemo taj izazov. Nikada u istoriji se ovakvi režimi nisu rušili zbog toga što su izbori bili raspisani u povoljnom trenutku za opoziciju, ili pod demokratskim uslovima.

Boris Tadić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rušili su se onda kada dominantnu ulogu u opoziciji preuzmu oni koji zaista žele promene, znaju kako do njih da dovedu i imaju snage i volje za to. Ako budemo išli istim putem i pod istim palicama kao i do sada, ne možemo očekivati drugačiji rezultat. I nije potrebna nikakva posebna mudrost da se to uvidi.
Neshvatljivo je da smo kao društvo u stanju da ovolliko godina ponavljamo iste greške, ma koliko režim uticao na to svim sredstvima. Međutim, ako biračko telo može toliko puta da naseda na iste trikove, postaviće se pitanje da li bolje i zaslužujemo.

Ceo intervju pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Boris Tadić o kriminalu u korist građana i naprednjačkoj prašini u očima glasača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare