Hanes Svoboda Foto: Wiktor Dabkowski / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Hanes Svoboda izjavio je za N1 da će biti veoma teško da se postigne dogovor u vezi sa Kosovom, da Beograd i Priština ne mogu do njega da dođu sami i da im treba ponuditi partnera u Evropskoj uniji (UN). Kaže i da nereagovanje EU na napade na slobodu medija u Srbiji nije dobro, i da je EU "pala na tom pitanju".

„Ako imamo posebne komesare koji nisu u prošlosti ili sada pojasnili da je npr. sloboda medija veoma važan element, bez obzira na pridruživanje EU ili ne, to je veoma loše. Mislim da Unija pada po ovom pitanju“, rekao je.

Dodaje da će to sve ići veoma teško.

„Da, istina je. Ali mislim da obema stranama moramo ponuditi partnera u EU, koja može pokušati da reši problem, ali hajde da im pomognemo da to urade. Oni to ne mogu uraditi sami, nije moguće da urade sami. Moramo ih pozvati kako bismo im dali podršku i stvorili veze ka Evropskoj uniji. Zato je moja filozofija ta da morate prvo rešiti svoje probleme pre nego postanete deo Unije. Da i ne, ali na neki način morate“, rekao je Svoboda.

Na pitanje kako to da EU promoviše vladavinu prava, slobodu medija i govora, a dozvoljava napade na novinare i situacije u kojima na primer, predsednik Srbije Aleksandar Vučić televiziju N1 naziva CIA TV, Svoboda kaže da „Unija pada po tim pitanjima“.

„Mislim da Unija pada po ovom pitanju. Kad se setim da smo se borili ili susretali sa ljudima pre režima Miloševića, neki mediji, čini mi se da je to bio B92, rekli su nam – ovo je sada budućnost zemlje, sa novim medijima koji se mogu izraziti, a videli smo šta se posle desilo. Neke kapitalističke grupe sa zapada su preuzele medijske kuće tada od zemlje i njenog vodstva, posebno u Srbiji, ponekad i u drugim zemljama, ali Srbija je i dobar i loš primer. Ovo je u potpunosti protiv evropskih principa. Nažalost, ne u potpunosti protiv evropskih politika, jer su politike preblage da bi se doista pojasnile“, objašnjava Svoboda.

Kako je rekao, nada se da će „Vučić biti od koristi u rešavanju kosovskog pitanja“.

„Ionako će isčeznuti. Ljudi to ‘ne kupuju’. Otvoren sam za saradnju s medijima. S nekim medijima sam nešto i radio na Kosovu. Ali nije bilo rezultata. Ipak, još se ne ostvaruju rezultati po drugim pitanjima, kako bismo veoma jasno gospodinu Vučiću rekli da to što on radi nama nije prihvatljivo. Trebalo bi ići na put ka EU, ali sa ovakvim autokratskim sistemom i restrikcijama, to nije moguće. Već nismo uspeli u Severnoj Makedoniji sa bivšom vladom, ali i sa drugima. Ne znam šta da o tim drugima kažem, ali posebno sa pitanjem medija. Odavno je to pitanje koje je u Srbiji dugo zanemarivala Unija, uprkos formalnim deklaracijama“, kaže Svoboda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar