Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je gostovanje u Dnevniku RTS zato što je Savo Manojlović, kandidat za gradonačelnika Beograda liste “Kreni promeni”, u dva dana dva puta bio gost ove televizije. Nije vic. Čovek koji je od početka godine bio gost televizija s nacionalnom frekvencijom neverovatnih 116 puta, a u završnici ove izborne kampanje, tačnije u periodu od 13. do 27. maja u dnevnicima ovih televizija proveo neverovatnih sedam sati i 44 minuta, naljutio se na uredništvo RTS-a, jer Manojlovića po njegovom mišljenju ima “previše”.

Informaciju o tome da je Vučić “odjavio” RTS, objavio je Informer.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je večeras gostovanje u Dnevniku na RTS. On je, prema saznanjima, zamolio da po treći put za dva dana Savo Manojlović gostuje na RTS. Sinoć je RTS emitovao politički duel sa tri predstavnika opozicije protiv jednog predstavnika SNS, a danas se ponovo na RTS pojavio i Dobrica Veselinović i ponovo Savo Manojlović. Predsednik je, prema saznanjima, doneo odluku da neće gostovati na RTS do dana izbora. Tako je juče je bilo dakle tri prema jedan, a danas je na RTS dva prema nula”, piše Informer.

Kad se već spominju brojke, evo nekoliko zanimljivih.

Zamenica šefa Crtine misije Tamara Branković rekla je na jučerašnjoj konferenciji za medije da je zamagljena granica između lokalne i nacionalne kampanje, a na stranačkim skupovima vlasti poslate su iste poruke kao kad je reč o državnim aktivnostima.

„Funkcioneri vlasti pojavili su se na 700 događaja širom Beograda a u prvom planu nalazi se Aleksandar Vučić koji iako nije kandidat, predstavlja glavno lice i brend kampanje. Vučić se u 55 dana obratio javnosti 55 puta, dakle svakog dana tokom trajanja kampanje, a u vestima je bio duplo više od svih ostalih aktera i vlasti i opozicije“, rekla je Branković.

Šta pokazuju ostali podaci?

Istinomer je nedavno objavio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka godine, dakle za ukupno 148 dana, pojavio u programu televizija sa nacionalnom frekvencijom 116 puta.

BIRODI je, pak, objavio rezultate svog monitoringa za period od 13. do 27. maja, dakle u samoj završnici ove kampanje.

Ovi podaci kažu da je u ovom periodu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u programu televizija sa nacionalnom pokrivenošću “proveo” ukupno sedam sati 44 minuta.

BIRODI monitoring

Od toga je u Dnevniku RTS bio 42 minuta. S druge strane, ukupno vreme Sava Manojlovića na svim TV sa nacionalnom frekvencijom iznosi 19 minuta, od čega je na RTS-u bio 23 sekunde. Ništa bolja nije situacija ni sa ostalim predstavnicima opozicije.

BIRODI monitoring 2

Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović ovim povodom za Nova.rs kaže da je otkazivanjem gostovanja na RTS-u, Aleksandar Vučić pokazao da je neformalni urednik javnog servisa.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Zašto bi mu, inače, smetala zastupljenost bilo kog političkog aktera? On je predsednik države i po Ustavu bi trebalo da predstavlja sve građane ove države. Ovakvo ponašanje je suprotno i preporuci broj pet ODIHR-a, u kojoj stoji da predsednik republike treba da razdvoji svoju javnu funkciju od partijskog angažmana. Međutim, on to nije uradio ni ovog puta, pa je svoje ime ponovo pozajmio za izbore Srpskoj naprednoj stranci, koja ima četiri puta niži rejting od njega”, kaže Gavrilović.

Kako dalje navodi, to je ustaljena šema zahvaljujući kojoj Vučić osigurava svoju vlast.

“Količinom vremena koje provodi u informativnom programu televizija sa nacionalnom frekvencijom, Aleksandar Vučić krši medijske zakone, za to nije sankcionisan i tako, praktično, kreira svoj rejting, odnosno svoju vlast. I zbog toga ne želi nikog drugog sem samog sebe u Dnevniku RTS. Ne treba mu niko ko će da mu remeti dominaciju. Razlog je u tome što Vučić ima strah od demokratije, slobodnih medija i vladavine prava, jer je to sve urušeno u poslednjih 12 godina”, zaključuje Gavrilović.

Nakon vesti da je Vučić zbog njega otkazao gostovanje na RTS-u i da nudi da ga i treći put zaredom pozovu, oglasio se i Savo Manojlović.

Savo Manojlović Foto:Zoran Mrđa/FoNet

“Zahvaljujem se i prihvatam. Zamolio bih uredništvo RTS-a da mi javi u koliko sati da dođem sutra. Kada je predsednik odgledao moje gostovanje na RTS-u, shvatio je da njemu ipak više odgovoraju Milomir Marić, Jovana Jeremić i Jelena Karleuša” napisao je Manojlović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare