Na desetine autobusa bilo je parkirano u subotu ispred beogradske Arene, dok su hiljade naprednjaka u najvećoj dvorani u Srbiji čekale da im se obrati najmoćniji čovek SNS, Aleksandar Vučić. Bilo je čudno što se tako megalomanska konvencija događa na sredini kampanje, jer se obično čuva za kraj. Za poznavaoce prilika i ljude koji su stručni u oblasti kampanja, ideja SNS je da pokaže svojim članovima da nisu na kolenima i da mogu da pokažu mišiće. Konačno, biće teže napraviti ovakav događaj na kraju kampanje jer su i članovi SNS izmučeni zbog konstantnih stranačkih aktivnosti i izrabljivanja od strane naprednjaka.

Morali su naprednjaci za vikend da dođu u Beograd i napune beogradsku Arenu. Za subotu je bila rezervisana partijska konvencija u jeku kampanje za izbore 17.decembra, gde su praktično dovučene brojne pristalice iz cele države. Nije smelo da se vidi da ima praznih stolica, da nema aplauza, tapšanja i podrške predsedniku.

Iako nije neobično da se održavaju partijske konvencije, obično se najveći skupovi u Beogradu čuvaju za kraj.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ovoga puta, naprednjačka svita morala je da dođe na predizborni miting na sredini kampanje. Do sada nije bilo takvih slučajeva, ali okolnosti su se bitno promenile.

Šta kaže struka – zbog čega su naprednjaci sada imali veliku konvenciju?

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić rekao je da se ovakvi mitinzi obično održavaju na kraju predizborne kampanje, ali da je sada bio cilj da se njihovom biračkom telu pokaže da nisu na kolenima i da su još uvek jaki.

Miloš Bešić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Ključni cilj je bio demonstracija snage. Na tom skupu SNS bio je prisutan veliki broj ljudi, a ključni cilj bila je demonstracija snage. Taj efekat im je veoma važan jer postoji sumnja unutar biračkog tela SNS u vlastite kapacitete. Postoji određena skepsa šta bi se desilo posle eventualne smene vlasti. Takva vrsta mitinga bi trebalo da se desi na kraju kampanje, u finišu, što znači da im je jako bitno da pojačaju uverenje kod svojih birača da su još uvek jaki, snažni, da nisu na kolenima, da se njihova pobeda ne dovodi u pitanje“, rekao je Bešić.

Nije slučajno profesor Bešić apostrofirao da je naprednjacima potrebno da pošalju sliku da nisu na kolenima i da su još uvek snažni i jaki. Sva relevantna istraživanja javnog mnjenja potvrđuju da je popularnost SNS u padu, naročito u Beogradu.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

I Nova je ranije objavila svedočenja insajdera iz SNS koji su rekli da postoje velike trzavice u odnosima na lokalu, naročitu u Nišu i Kruševcu. Popularnost i elan među naprednjacima jenjavaju, građani su godinama pod konstantnim pritiscima, što je dovelo i do zasićenja među biračima i sigurnim glasačima najveće stranke.

Ovoga puta je očigledno vrh stranke ili lično predsednik Vučić procenio da im treba najsnažnija konvencija na sredini kampanje kako bi se razuverili kritičari koji kažu da SNS opada popularnost.

Politikolog Aleksandar Ivković poručuje za Novu da je neuobičajeno da se ovako velika konvencija ne održi na kraju kampanje, već na sredini.

„Tačno je da je ovo neuobičajeno u smislu tajminga, tj. da su ranije te konvencije bile pri kraju kampanje. Slažem se da je poenta toga da kontrira narativu da je SNS u opadanju, posebno nakon slabijeg rezultata skupa ‘Srbija nade‘ u maju. Sad, da li bi kasnije teže mogli da izvedu takav skup, pitanje je – mislim da su tokom ove kampanje to mogli da izvedu svakako i da su samo tempirali najpogodniji momenat. Ali tačno je da SNS čestim izborima i mitinzima verovatno umara i sopstvene glasače i da će, kako vreme bude odmicalo, biti sve teže da naprave velike skupove“, kaže Ivković za Novu.

Foto: Nova.rs/video

Prema rečima našeg sagovornika, SNS želi da poruči onim glasačima koji glasaju za njih prvenstveno zbog toga što su vlast, i koji se sada eventualno dvoume, da će još dugo biti na vlasti i da treba da ostanu uz njih.

„Očigledno je procena da je ta poruka trebalo da se pošalje sada, dok se deo glasača još opredeljuje, nego poslednje nedelje, kada će takvih glasača biti manje. I SPS je imao veliku konvenciju u Beogradu još prethodnog vikenda, dakle značajno pre izborne ćutnje, prepotstavljam iz istog razloga“, zaključuje Ivković.

Da izbori nisu igra, niti da su naprednjaci spremni da prepuste stvari svojoj sudbini sa bine u „Areni“ je poručio Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Svojim biračima je uputio poruku svojim biračima da neće da vlada sa onima koji hoće da unište Srbiju, gde je aludirao na opoziciju.

„Sada vidite da su dobili nalog i naređenje da budu svi zajedno i zato tražim da ih pobedimo ubedljivije nego ikada, kako bismo mogli da radimo za Srbiju. Za mene nije fotelja sve, već su politika, program i Srbija, neću katanac i nazadovanje Srbije, već njen napredak “, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Anketa na mitingu SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare