stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

Američki Stejt department objavio je novi, 23. po redu izveštaj koji analizira stanje verskih sloboda u skoro 200 zemalja i teritorija, među kojima je i Kosovo. Nesprovođenje odluke o imovini manastira Visoki Dečani, pokušaj ilegalne izgradnje puta u zaštićenoj zoni ovog manastira, tužba prištinskog Univeziteta za oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Prištini, protest Albanaca zbog hodočašća Srba u Đakovici, našli su se u izveštaju o Kosovu za 2020. godinu.

U godini koju obrađuje izveštaj registrovano je 57 incidenata, ukazuju podaci Kosovske policije na koje se poziva Stejt department. Većina je bila usmerena na lokalitete muslimanske zajednice i nijedan nije bio verski motivisan. Bilo je verski i etnički motivisanih incidenata, tvrdi sa druge strane SPC, konstatuje se u izveštaju a prenosi Kossev.

Odluka Ustavnog suda o imovini Visokih Dečana i dalje nije sprovedena, dugovanja prema SPC

Predstavnici Beograda i Prištine potpisali 4. septembra 2020. godine u Vašingtonu dokumenta kojima su se obavezali da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, obnoviti međuversku komunikaciju, štititi verska mesta, sprovesti sudske odluke koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i nastavi sa restitucijom jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta, podseća se u izveštaju Stejt departmenta.

Međutim, ukazuje se ujedno na to da lokalne i centralne vlasti na Kosovu i dalje nastavljaju da ignorišu i ne sprovode odluku kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine o vlasništvu Srpske pravoslavne crkve na ukupno 24 hektara zemljišta pored manastira Visoki Dečani.

Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

Dodaju i da se u novembru SPC žalila Kosovskoj katastarskoj agenciji, ali i da njena odluka pred kraj 2020. godine još uvek nije bila doneta.

Izveštaj obrađuje još jedan sudski spor SPC na Kosovu.

Reč je o tužbi koju je Univerzitet u Prištini podigao 2017. godine u kojoj se traži poništavanje odluke o doniranju zemljišta iz 1991. godine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rušenje nedovršenog Sabornog hrama Hrista Spasa. Opština Priština i Univerzitet osporavali su vlasništvo SPC nad zemljištem, konstatuje se u izveštaju.

Stejt department takođe navodi da je SPC tvrdila da je Kosovska agencija za borbu protiv korupcije nastavila da osporava njeno vlasništvo nad imovinom koju ova agencija koristi još od 2001. godine.

„SPC je navela da je agencija dugovala zakupninu za korišćenje imovine. SPC je 2018. godine delimično dobila zakupninu, ali nije dobila dalju naknadu. Pred kraj godine, ni SPC ni agencija nisu pokrenuli pravni postupak zbog spora“, dodaje se.

Podaci KP: 57 incidenata uperenih na verske objekte, osam na lokalitete SPC

Pozivajući se na izveštaj Kosovske policije, Stejt department iznosi podatak, da je u 2020. godini prijavljeno 57 incidenata uperenih na verske objekte i groblja na Kosovu, dok je ovaj broj za 2019. godinu bio 61.

Većina ovih incidenata, međutim, bila je usmerena na lokalitete muslimanske zajednice, dodaje se u izveštaju.

„Od 57 incidenata, 45 se dogodilo na muslimanskim lokalitetima, osam na lokalitetima SPC i tri na katoličkim lokalitetima, dok jedna ciljana imovina ne pripada određenoj verskoj grupi. Policija je većinu ostalih – 56 incidenata, klasifikovala kao krađu, mada su neki podrazumevali oštećenje grobalja ili druge imovine. Takođe je bilo nekih incidenata koji su uključivali verske lokalitete koji nisu prijavljeni policiji“, navodi se u izveštaju.

Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Policija, međutim, kako dodaje Stejt department, nijedan od 57 incidenata nije klasifikovala kao verski motivisane incidente.

Sa druge strane, konstatuje se da je SPC na Kosovu pojedine od ovih incidenata definisala upravo kao verski i etnički motivisane.

„Zbog toga što su vera i etnička pripadnost često tesno povezani, teško je kategorisati mnoge incidente da su motivisani samo na osnovu verskog identiteta“, dodaje se u izveštaju.

Konstatuju se i navodi SPC – da su medijski izveštaji tokom godine doprineli atmosferi međuetničke i međuverske netrpeljivosti.

„U septembru je Eparhija raško-prizrenska SPC objavila saopštenje za štampu u kojem osuđuje članak profesora istorije Bedrije Muhadrije u novinama Koha Ditore koji, kako se navodi u saopštenju, tvrdi bez dokaza da su sveta mesta SPC na Kosovu zapravo srednjovekovne albanske i uzurpirane rimokatoličke crkve“, podseća Stejt department.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar