Borko Stefanović gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je danas, na sastanku sa predsednikom Odbora spoljnih poslova nemačkog Bundestaga Mihaelom Rotom, da je pitanje evropskih integracija Srbije vidno opterećeno dijalogom Beograda i Prištine.

On je istakao da to pitanje od nacionalnog značaja ni pod kojim okolnostima ne sme biti uslovljeno priznanjem Kosova i njegovog članstva u Ujedinjenim nacijama, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Stefanović je ukazao na činjenicu da je za Srbiju od krucijalnog značaja formiranje ZSO u što kraćem roku, kako bi se održao opstanak našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve na području Kosova i Metohije.

Stefanović je istakao da Rotova poseta stiže u dobar čas, s obzirom da se u Narodnoj skupštini vodi debata oko neutralne pozicije koju Srbija pokušava da održi kada su u pitanju sukobi Rusije i Ukrajine i da bi za njenu već opterećenu poziciju, usaglašavanje spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije na najbolji način pomoglo nacionalne interese države i svih njenih građana.

Rot je ocenio da je bitno da Srbija i Evropska unija dele zajedničke vrednosti, pa u tom smislu i usklađenu
spoljnu politiku.

On je izrazio zabrinutost da građani Srbije nemaju realnu sliku kada je reč o veoma bliskoj saradnji Srbije i Evropske unije na svim nivoima i dodao da davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji neće uticati na evrointegracije Srbije.

***

BONUS VIDEO – Borko Stefanović: Bez obzira na ishod dijaloga sa Prištinom, EU neće odustati od sankcija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar