Foto: N1

Borko Stefanović, potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik Odbora za spoljne poslove, kaže da Srbija nije u neposrednoj ratnoj opasnosti, a da takav utisak stvaraju izjave zvaničnika - premijerke, ministara odbrane i policije i predsednika. Navodi da Kolegijum predsednika Skupštine "naravno niko nije obavestio" o donesenim odlukama (podizanje borbene gotovosti i sl). Kaže da Srbi na Kosovu očekuju da Srbija bude trezvena, diplomatična, smirena, hladne glave, da se bori mirnim sredstvima za njihova prava - da se spreči njihovo iseljavanje.

„Iseljavanje Srba s KiM i jeste ono što (kosovski premijer Aljbin) Kurti želi“, naveo je. Barikade su posledica višegodišnjeg pritiska, Kurti je gurao Srbe ka Raški, dodao je, govoreći o njihovoj opravdanosti.

Izjavio je, pred sutrašnju sednicu Odbora za spoljne poslove na kojoj će se glasati za ili protiv Rezolucije za usklađivanje spoljne politike sa EU, da će se na njoj konačno videti da li poslanici Srpske napredne stranke (SNS) i SPS misle da Srbija treba da bude deo EU ili ne.

Na pitanje da li smo u situaciji neposredne ratne opasnosti, Stefanović kaže da na svu sreću nismo još uvek.

„Postoje za to posebne procedure, ali postoji jedna međufaza – faza prilaska toj neposrednoj ratnoj opasnosti. Dignuta je borbena gotovost i imali smo vidljiv i jasan pokret trupa prema administrativnoj liniji… Ono što je više stvorilo utisak neposredne ratne opasnosti – to su izjave naših zvaničnika, premijerke, ministara odbrane i policije, pa i predsednika Republike“, rekao je gostujući u emisiji Iza vesti na N1.

Na pitanje da li je bilo ko informisao kolegijum predsednika Narodne skupštine šta se namerava učiniti, naročito kad je u pitanju podizanje borbene gotovosti, Stefanović, koji je i potpredsednik Skupštine, kaže – naravno da nije. S obzirom na to da živimo u zemlji u kojoj već deset godina nemamo vladavinu prava i gde se ne poštuje Ustav, bio bi prijatno iznenađen da je nas bilo šta, o bilo čemu, bilo ko izvestio, rekao je Stefanović navodeći da je Vučiću potreban samo jedan kraći telefonski razgovor sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.

Upitan da li su te odluke smislene, kaže da ne može da ih procenjuje jer nemaju pune informacije i ne znaju kolika je realna opasnot i ugroženost.

„Jer su to informacije iz obaveštajnog sektora i nisu dostupne opoziciji. U nekim normalnim demokratskim zemljama bilo bi dobro kada bi se informacije razmenjivale u nekom krugu između vlasti i opozicije da bi se postigao neki zajednički stav, mi nažalost to nemamo“.

Na Pinku se već vodi rat i huška se javnost, a ima tu elemenata krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti i izazivanje panike, kaže Stefanović dodajući da nije dobro igrati se sa ovakvim stvarima.

Ističe da Srbi na Kosovu očekuju da Srbija bude trezvena, diplomatična, smirena, hladne glave, da se bori mirnim sredstvima za njihova prava, da se spreči njihovo iseljavanje.

„Iseljavanje Srba s KiM i jeste ono što Kurti želi“, naglašava.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Ko je pucao kod Zubinog Potoka – KFOR, kosovska policija ili Srbi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar