Odbornici opozicije u Nišu na sednicu skupštine Niša, Niš, skupština, opozicija, odbornici
Đorđe Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Đorđe Stanković, nosilac izborne liste "Biramo Niš" i odbornik u niškoj Skupštini izjavio je na današnjoj konstitutivnoj sednici da je činjenica da naprednjaci i njihovi koalcioni partneri neće moći da dugo funkcionišu na način koji su funkcionisali na današnjem zasedanju, tako da se novi lokalni izbori u Nišu mogu da očekuju veoma brzo.

„Oni su svih ovih dana pričali da imaju 34-35 odbornika. Videli ste da nemaju većinu, nemaju ni 30 odbornika“, izjavio je Stanković.

On je rekao da predloženi dnevni red nije odgovarajući za konstitutivnu sednicu i da je opozicija na to pokušala da ukaže, ali su naprednjaci i njihovi koalicioni partneri na silu nastavili sednicu.

„Svaka sledeća odluka je bila pogrešna, uključujući i verifikaciju mandata. Verifikaciona komisija je jednoglasno donela odluku da Ruska stranka ne može da ima odbornika, ali je on ipak položio zakletvu i mandat mu je verifikovan. Sada kada nisu imali kvorum, kada smo izašli iz sale oni su izglasali svog odbornika“, istakao je Stanković.

Drugi na listi „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ i funkcioner Socijalističke partije Srbije Igor Novaković rekao je da nove izbore očekuje, ali za četiri godine.

On je negirao da je mandat odborniku Bratislavu Ćirkoviću verifikovan protivno odredbama protokola o radu Skupštine grada Niša.

„Mi kada smo ušli u salu, mi smo glasali sami za sebe, jer u tom momentu nismo bili odbornici, imali smo samo papir o dodeli odborničkog mandata. Onda smo glasali sami za sebe da bi nam mandati bili verifikovani. Tako je i odbornik Bratislav glasao sam za sebe da bi mu se verifikovao mandat“, izjavio je Novaković.

Odbornici opozicije napustili su danas demonstrativno konstitutivnu sednicu Skupštine grada Niša tokom usvajanja odluke o verifikovanju mandata Bratislavu Ćirkoviću sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Niš moj grad“, pošto je Slavica Aleksić promenila prebivalište i izgubila pravo da bude odbornik u niškom parlamentu.

Opozicija je tražila glasanje o povredi poslovnika i to glasanje završeno je sa 30 glasova „za“ opozicije i 30 glasova „protiv“ liste okupljene oko Srpske napredne stranke.

Nakon što su odbornici opozicije napustili skupštinsku salu, utvrđen je novi broj prisutnih i stručna služba je izbrojala 31 odbornika, iako odbornički mandat Bratislav Ćirkovića još nije verifikovan.

Sa tim brojem odbornika, odbornici sa liste „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ i Ruske stranke, potvrdili su mandat Ćirkoviću, što im je omogućilo da pređu na sledeću tačku dnevnog reda, a to je izbor predsednika Skupštine grada.

U tom trenutku odbornici opozicije vratili su se u skupštinsku salu i protestovali zbog toga što je verifikovan mandat Ćirkoviću i omogućeno mu da položi zakletvu.

Rasprava oko toga da li Ćirković imao pravo da glasa pre verifikovanja mandata i dalje traje.

***

BONUS VIDEO – Niš: Bura na sednici i tvrdnja opozicije da SNS nema većinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare