Foto: OMAR TORRES / AFP / Profimedia

Ukoliko novoizabrani američki predsednik Džo Bajden sutra potvrdi ono o čemu se uveliko spekuliše prethodnih dana, da će Entoni Blinken biti državni sekretar, to će za Srbiju značiti ultimativni zahtev za priznanjem Kosova, ali i vrlo moguću poštedu od prebacivanja ambasade u Jerusalim, na šta smo se kao država obavezali potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, ocenjuje spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za portal Nova.rs.

Očekuje se da će izabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovati diplomatu Entonija Blinkena za državnog sekretara, prenelo je sinoć više američkih medija.

Istini za volju Blinken za Srbiju nije nepoznato ime, već je to još jedan zvaničnik Vašingtona koji je dobro poznat i Beogradu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Nekoliko susreta 

Sreli su se i razgovarali više puta dok je Blinken obavljao funkciju zamenika državnog sekretara, u administraciji Baraka Obame. Bajden je tada bio potpredsednik SAD.

Prvi njihov zabeležen susret odigrao se u junu 2015. godine, kada je Vučić kao premijer Srbije boravio u Vašingtonu.

Vučić i Blinken tom prilikom su razgovarali o podršci SAD, evropskom putu Srbije, situaciji u regionu, dijalogu sa Prištinom i spoljnopolitičkim aktivnostima Srbije i Vučić je tada naglasio neophodnost političke podrške SAD evrointegracijama Srbije i dodao da je dosta učinjeno na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Sreli su se i u septembru 2016. godine u Njujorku, kada su razgovarali o odnosima dve zemlje, dijalogu sa Prištinom, ali i o ekonomskim reformama Vlade Srbije.

Nakon toga Vučić i Blinken videli su se još nekoliko puta, o čemu svedoče fotografije tih susreta.

Ko je Blinken 

Iz bogate biografije Entonija Blinkena vidi se da je reč o čoveku koji je radio za nekoliko predsedničkih administracija. Pored toga što je obavljao funkciju zamenika državnog sekretara u administraciji Baraka Obame, radio je i na mestu zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost u ovoj administraciji. Bio je u Savetu za Nacionalnu bezbednost i u administraciji Bila Klintona, pre nego što je postao šef osoblja za Komitet za spoljne poslove u Senatu SAD, kada je Bajden bio na čelu komiteta.

Kratko vreme radio je i kao savetnik za bezbednost tada potpredsednika Bajdena.

Interesantno je i da je u periodu od 1999. do 2001 bio specijalni pomoćnik predsednika Saveta zadužen za evropska i kanadska pitanja.

Priznanje Kosova kao ultimatum 

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je jedno sigurno, a to je da se Blinken ne može svrstati u „buldožer administraciju“, čiji je primer u mandatu Donalda Trampa sasvim sigurno bio Ričard Grenel.

„On je suptilniji diplomata, ali to ne znači da će pritisak na Srbiju biti manji, štaviše. Ono što mi od njega možemo da očekujemo, jeste insistiranje na međusobnom priznanju Beograda i Prištine. To je za Bajdenovu administraciju jedino moguće rešenje i nikakve olakšice po tom pitanju ne mogu se očekivati. Iluzorno smo se nadali od Trampa da će se tu nešto promeniti, ali to je bila čista fatamorgana. Vučić je, pritom, sve uradio da antagonizira novu američku administraciju, jer je glorifikovao Trampa. To može da bude problem, ali se nadamo da Amerikanci neće taj personalni aspekt uključivati u politiku“, objašnjava Jakšić.

Foto: FoNet

Navodeći šta još Srbija može da očekuje od Bajdenove administracije i novog državnog sekretara, Jakšić kaže da bi to mogao biti izraženiji pritisak na distanciranje od Kine i Rusije.

„Bajden će sigurno na tome više insistirati. Što se tiče potpisanog Vašingtonskog sporazuma, verujem da će sve to ostati na snazi, Amerikanci nemaju razloga da odustanu od tih ekonomskih stvari“, smatra Jakšić.

Pošteda za premeštanje ambasade

Jedina olakšica koju bi Srbija mogla da očekuje odnosi se na premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

„Može da se desi da nam daju poštedu po tom pitanju i da ne insistiraju na ispunjenju te tačke sporazuma. To bi bilo veliko olakšanje, jer smo se na taj način svrstali u grupu od tri zemlje naspram cele međunarodne zajednice. Verujem da će čak i Bajdenova administracija sada imati drugačiji odnos prema celom tom pitanju, možda razmisle i o vraćanju nekih svojih predstavništva u Tel Aviv“, zaključuje Jakšić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar