Iako su lokalni izbori završeni pre više od dva meseca, još uvek ne znamo ko će formirati vlast u Nišu. U trećem gradu po veličini u Srbiji naprednjaci su uvereni da imaju većinu koju im je obezbedio glas Tihomira Perića iz Ruske stranke, a prema informacijama Nove već su počeli i funkcije da dele. Za to vreme, opozicija ne isključuje mogućnost da će 12. avgusta na konstitutivnoj sednici biti iznenađenja i da vlast, ipak, ne formira SNS.

Postizborna agonija i kombinatorika vlasti i opozicije završena je u najvećem broju gradova i opština u zemlji izuzev Niša. Već u izbornoj noći 2. juna slate su oprečne poruke jer su obe strane proglasile pobedu, čime je svima bilo stavljeno do znanja da ulazimo u ozbiljnu krizu.

Da vlast SNS nema nameru da prepusti opoziciji vlast u strateški značajnom uporištu, odnosno gradu na Nišavi, potvrđuje to što su već 3. juna na svoju stranu privukli odbornika Ruske stranke, koji nije Rus, a izgleda da nije bio ni opozicija.

Tihomir Perić Foto: Printscreen/N1

Više od dva meseca kasnije, u ponedeljak 12. avgusta najzad će posle brojnih prigovora i žalbi opozicije biti održana konstitutivna sednica Skupštine grada, na kojoj će se konačno utvrditi ko ima većinu.

Naprednjaci još od epizode sa slavljem, trubačima i nesnađenim odbornikom Ruske stranke poručuju da je većina i vlast na njihovoj strani, a takav stav potvrđuju i saznanja Nove da su već počeli da raspodeljuju funkcije i resore.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukoliko i zvanično budu imali većinu, izvesno je da će gradonačelnik biti Dragoslav Pavlović koji je bio prvi na listi ja junskim izborima, umesto Dragane Sotirovski koja sada čeka drugu šansu. Osim gradonačelničke pozicije pričalo se o tome ko će biti novi većnici i zamenik gradonačelnika, što samo potvrđuje da SNS nema nameru da ispusti treći po redu grad u zemlji i drugu lokalnu samoupravu koju ne kontrolišu (prva je opština Medijana).

Raspodelu funkcija prati i podrška naprednjaka iz Beograda koji su nedvosmisleni rekli da imaju većinu i da opozicija treba da prihvati situaciju u kojoj imaju minimum jednog odbornika manje.

Opozicija tvrdi da je jedinstvena uprkos glasinama

Između brojnih prigovora, novinskih tekstova i izveštaja, te najava da bi se možda izbori i ponovili u Nišu, čule su se glasine da u opoziciji ima šumova i da SNS na kraju neće imati samo većinu koja broja 31 glas.

Ovu informaciju demantovali su svi ključni akteri na lokalnim izborima 2. juna, uključujući i Miodraga Stankovića sa liste NADA u čije odbornike je najviše bio uperen prst sumnje, a on je i lično demantvao da će biti preletanja.

Miodrag Stanković Foto: Miljana isailović/Nova.rs

Sa druge strane, jedan od ključnih opozicionih aktera i načelnik niške kardiohirurgije doktor Dragan Milić ocenio je da zbog svih okolnosti konstitutivna sednica “nepredvidiva i enigmatična”.

„Čujemo glasine da vlast ima 34 odbornika. Ako ima, mi tu nemamo šta dalje da se pitamo. Čestitamo i videćemo ko je prevario građane Niša. Možda bude i 33 na strani opozicije. 12. avgust nije daleko, molimo sve za strpljenje. Voleo bih da bude što manje baba Vangi u srpskoj politici, a što više realističnih ljudi koji će davati odgovorne izjave“, naveo je nedavno Dragan Milić, čime očigledno niije isključio mogućnost da bude preletenja.

Foto:Radule Perisic/ATAImages

Sa druge strane, Milić je isključio mogućnost da njegovi odbornici ne uzmu mandate i time najavio nastavak borbe.

Opozicija je održala i zajednički sastanak u ponedeljak gde su razmatrali kako bi mogla da izgleda sednica jer ima različitih mogućnost. Izvesno je samo da neće otkrivati sve karte.

Novi izbori više nisu opcija?

Nekoliko dana posle izbora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao je da će možda biti novog glasanja, ali odavno nije bilo glasina u tom pravcu.

“Što morate trubače da dovodite već drugi dan? Pustite druge da to rade, vaš je posao kako ćemo da dovedemo nove investitore u Niš. Sedite, razgovarajte s njima. Sedite, razgovarajte o svemu. Prebrojte glasove sto puta. Ako idemo na nove izbore, mi ćemo pobediti mnogo ubedljivije”, poručio je predsednik na RTS, početkom juna.

Aleksandar Vučić, Nacionalni stadion, radovi, obilazak
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

U međuvremenu, predsednik je prestao da govori o novim izborima, pa je realan scenario da su naprednjaci odlučili da vladaju sa tesnom većinom ili “preletačima” iz opozicije, ako ih bude u ponedeljak.

Podsetimo, prema rezultatima izbora održanih 2. juna, Srpska napredna stranka zajedno sa svojim koalicionim partnerima i sa Ruskom strankom može da formira vlast u Nišu jer ima 31 mandat, dok opozicija ima 30 odbornika.

Opozicija je tvrdila da se u noći između 2. i 3. juna promenio odnos snaga i da su tada oni imali većinu, ali da je Gradska izborna komisija (GIK) prekrojila rezultate.

BONUS VIDEO: Dragan Milić – Odbranićemo izbornu volju građana, ali ja neću biti gradonačelnik Niša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare