vulin
Foto: N1

Pored nedavno odlikovanog Milorada Vučelića, predstavnici Srpske pravoslavne crke u prethodnih nekoliko godina odlikovali su brojne ličnosti sa srpske političke scene. Među posnosnim nosiocima ovog ordena nalazi se i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić čije odlikovanje su pratile brojne kontroverze i javna pobuna pojedinih episkopa.

Od potpisivanja Briselskog sporazuma, 2013. godine i pokretanja priče o konačnom razrešavanju statusa Kosova, traje sukob predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dela episkopa SPC.

Kulminacija sukoba desila se u maju 2019. godine, kad je šef srpske države postao prvi predsednik koji je govorio na Saboru Srpske pravoslavne crkve. Mada je poziv dobio tadašnjeg patrijarha Irineja, Vučić nije dobro dočekan od pojedinih vladika. Razgovor o statusu Kosova i planu za razrešenje višedecenijske krize, naposletku se pretvorio u Vučićev lični obračun sa episkopima koji su ga otvoreno kritikovali zbog njegove kosovske politike.

Rasprava je u jednom momentu, kako su tada navodili izvori iz SPC, otišla toliko daleko da je šef srpske države počeo da maše sa papirima na kojima su se navodno nalazili obaveštajni podaci o pojedinim predstavnicima SPC.

Iste godine, u oktobru, na predlog patrijarha Irineja, Sinod SPC donosi odluku da se, povodom osam vekova samostalnosti SPC, Vučiću dodeli Orden Svetog Save Prvog reda. Predsednik Srbije tada je odlikovan za „detalnu ljubav prema Crkvi, angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama“.

Iz protesta zbog odluke da se Vučić odlikuje, najveći deo episkopa nije prisustvovao svečanoj ceremnoniji u “Sava centru”, a nakon odlikovanja grupa episkopa je tražila od pokojnog patrijarha Irineja da zakaže vanrednu sednicu Sabora kako bi se raspravila odluka o dodeli priznanja Vučiću, ali i da bi izneli svoju zabrinutost zbog eventualnog priznanja Kosova i Metohije. Među onima koji su se snažno protivili dodeli ovog priznanja, bio je tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je dan uoči ceremenije opisao kako je doživeo pomenutu odluku.

Foto:SPC

„Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik srpskog naroda u svetu“, kazao je Amfilohije.

Nakon javnog istupanja protiv odluke da se Vučiću dodeli orden, mitropolit Amfilohije je postao redovna meta prorežimskih medija u Srbiji koji su mu najčešće lepili etiketu “Milov vladika”.

Identičan tretman u režimskim medijima doživeli su i episkop diseldorfski Grigorije, koji je tvrdio da je dodela ordena predsedniku Srbije greška kojom se ne poštuje veličina 800-godišnjeg jubilija, kao ni vladika Maksim koji je rekao da ta odluka ne predstavlja želju većine u SPC. U razgovoru za dnevni list NIN, vladika Maksim je podsetio da predsednik Srbije neprekidno ponavlja da je za razgraničenje i podelu, a da dotle Sabor Srpske crkve insistira na tome da razgraničenje i podela predstavljaju izdaju.

“Orden ima simobličnu funkciju, a kada simbol funkcioniše na pravi način tada on ima moć da objedinjuje, a ne da razdeljuje. Bojim se da je ovde došlo do previda“, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Audio – kako je Porfirije govorio o ordenima SPC za mafijaše

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare