Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde, obratio se Tomislavu Momiroviću, a u vezi toga što su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali komercijalne ugovore o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji. Nikezićevo saopštenje prenosimo u celosti.  

„Ministre Momiroviću,

Vučićevom odlukom i Vašim potpisom zadužili ste u jednom danu našu državu za 3,2 milijarde evra, a svako domaćinstvo u Srbiji za 1.350 evra. Potpisali ste ugovoro sa kineskom stranom za izgradnju kanalizacije i preradu otpadnih voda, za projekte za koje EU planira da nam pokloni 85% vrednosti radova. Precizno rečeno, umesto da damo naših 400 miliona evra i od Evrope dobijemo 2,8 milijarde, daćemo Kinezima 3.2 milijarde evra naših para!

Pri tome, ponovo vređate srpske građevince, jer im angažovanjem Kineza poručujete da ne znaju ni kanalizaciju da izgrade, kao što ste im nedavno poručili da ne znaju da grade mostove i autoputeve.

Poznato je da Kinezi do pre nekoliko godina nisu imali nikakvo znanje i iskustvo u zaštiti životne sredine, a prema izveštaju Svetske banke, zagađene su podzemne vode u 90% kineskih gradova, dok polovina Kineza nema pristup čistoj vodi.

Da li je moguće da vam je uprkos tome prva asocijacija na zaštitu životne sredine bila Kina, najveći zagađivač životne sredine na svetu? Zar nije logičnije da to bude Evropska unija?

Sigurno znate da je EU namenila 9 milijardi evra bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan, od kojih značajan deo upravo za zaštitu životne sredine kroz dokument “Zelena agenda za Zapadni Balkan”, a vi ste se brže-bolje za te iste projekte zadužili 3,2 milijarde evra kod Kineza.

Umesto da od EU dobijemo 85% planiranog ulaganja i omogućimo našim firmama da ih izgrade, vi nas zadužujete, da bi nam kineske firme bez znanja i iskustva gradile kanalizaciju po „evropskim standardima“.

Današnjim potpisom ste dokazali da vas nije briga ni za životnu sredinu, ni za srpske građevinske firme, ni za građane, ni za Srbiju“.

Podsetimo, projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje otpada predviđen je programom „Srbija 2020 – 2025“.

Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Rok za svaki projekat iznosi 39 meseci, računajući i probni rad, a od dana izdavanja prve građevinske dozvole u bilo kojoj opštini počinje da teče apsolutni rok za izgradnju od pet godina.

Vrednost ugovora je 3,2 milijarde evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar