Nikola Selakovic Basar el Asad
Nikola Selaković i Basar el Asad Foto:EPA-EFE/Chema Moya/EPA-EFE/SANA

Nakon izbora u Siriji i pobede Bašara al Asada u trci za predsednika, deo evropskih zemalja, među kojima je i Srbija, odlučile su da ponovo uspostave diplomatske odnose sa tom zemljom.

Ovakva odluka, očekivano, naišla je na negodovanje predstavnika Evropske unije, koji su upozorili našu državu da vodi suprotnu spoljnu politiku u odnosu na EU, iako kao zemlja kandidat ima obavezu da je uskladi.

Pročitajte još...

“Naš stav pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim merama međunarodne normalizacije“, rekao je Stano, dodajući da slanje ambasadora u Damask, u svojstvu šefa diplomatske misije, znači predaju akreditiva šefu države – „u ovom slučaju Bašaru al Asadu koji se nalazi na listi sankcija EU i nema demokratski legitimitet kao predsednik države“.

Bivši ambasador u SAD, Milan St. Protić, za novine “Nova” napominje da je sekundarna stvar da li nam EU zamera zbog te odluke, te da je ključno kakvu spoljnu politiku vodimo.

„Očigledno je da ova vlast svoje bliske prijatelje traži u antidemokratskim režimima kakav je u Siriji”, navodi Protić.

On dodaje da ovo nije prvi put da naša zemlja, kako kaže, koketira sa autoritarnim liderima.

Milan St. Protić, intervju
Milan St. Protić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Činjenica da je Srbija nedemokratska zemlja vodi ka tome da svoje međunarodne prijatelje traži među onima koji dele slične vrednosti. Zato je i otvorena ambasada u Siriji”, napominje on.

Protić dodaje da se naša zemlja nalazi u začaranom krugu između vrebalne odanosti EU i mentaliteta autokratije.

“Nije prvi put da se mi oglušimo o nešto što od nas traži, a neće biti ni poslednji. Srbija ne želi da bude član EU, jer to podrazumeva određena ograničenja i pravila koja se ovdašnjem režimu ni malo ne dopadaju”, napominje naš sagovornik.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Međak, navodi da ova diplomatksa odluka predstavlja još jedan minus za našu zemlju.

“Mi imamo otvorena pitanja sa EU oko Rusije, a izgleda da se sve dešava u istom kontekstu. Ne znam zašto otvaramo ambasadu u Siriji, ali će nas to svakako koštati u procesu pristupanja Uniji”, kaže on.

Vladimir Međak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Prema njegovim rečima, pomenuta odluka neće preterano značiti pored svih ostalih minusa Srbije, kad je u pitanju usklađivanje spoljne politike sa EU.

“Naša država se oslanja na podršku Rusije i Kine, jer te države sprečavaju pristupanje Kosova Ujedinjenim nacijama. Za mnogo stvari nama su ruke vezane zbog tog pitanja i dok je tako, mi ne možemo sami da donosimo odluke. Da li je Sirija u sklopu toga, to ne mogu u ovom trenutku da procenim”, zaključuje Međak.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare