Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa potpredsednikom srpske Vlade Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku. Srpski ministar preneo je ličnu poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na početku razgovora, Putin je izrazio nadu da će potpredsednik srpske vlade oceniti mogućnost saradnje Beograda sa ruskim Dalekim istokom.

„Nadam se da će vaše poslovno putovanje u svakom slučaju biti uspešno i korisno, moći ćete pažljivo da sagledate i procenite mogućnosti saradnje sa tako velikim i perspektivnim regionom Ruske Federacije kao što je Daleki istok“, rekao je on, kako piše Sputnjik.

Kako je istakao, Rusija igra značajnu ulogu u osiguranju energenata Srbiji na odličnim uslovima za Beograd.

„Nažalost, što se tiče trgovinskih i ekonomskih veza, vidimo blagi pad obima trgovine, znam da se vi u Vladi Srbije, bavite tim pitanjima“, rekao je Putin tokom sastanka.

PROČITAJTE JOŠ....

„Prenesite pozdrave predsedniku Vučiću. Čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera BRIKS u Kazanju u formatu BRIKS ‘autrič’. Poslali smo vam poziv, nadam se da će ga gospodin predsednik prihvatiti“, zaključio je Putin.

Vulin, sa svoje strane, rekao je da je za njega velika čast i privilegija da razgovara sa Putinom.

Aleksandar Vulin Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Verujte da je to veliko ohrabrenje za sve Srbe. Kada Rusija brine o Srbiji, kada joj je stalo gde živi i šta Srbija radi, onda je i nama Srbima lakše. Da Rusija nije opstala svih ovih vekova ne bi bilo ni Srbije. Mi smo narodi koje povezuje ne samo zajednička prošlost, nego i budućnost. Koristim ovu priliku i velika mi je čast što mogu to da uradim da Vam prenesem lične, srdačne, bratske pozdrave predsednika Aleksandra Vučića i njegovu želju da nastavite još dugo da budete tako krepki, zdravi, mudri i da vodite svoju zemlju na dobrobit naroda Rusije“, rekao je potpredsednik srpske Vlade Vulin.

„Kao što znate, Srbija je ne samo strateški partner Rusije, Srbija je i saveznik Rusije. I zbog toga je pritisak na nas sa strane Zapada ogroman. Ali Srbija koju vodi Aleksandar Vučić je Srbija koja nikada neće postati članica NATO, koja nikada neće uvesti sankcije Rusiji i koja nikad neće dozvoliti da se sa njene teritorije sprovode bilo kakve antiruske akcije. Srbija nije postala i neće postati deo antiruske histerije. Mi Rusiju poštujemo, cenimo, i forum na kojem se nalazimo je dokaz koliko je pogrešan i koliko je glup pokušaj da se Rusija izoluje. To jednostavno nije moguće. Srbija nikada neće učestvovati u takvoj politici“, dodao je Vulin.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare