Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Bivši diplomata i ambasador Srbije u Belorusiji, Srećko Đukić, rekao je za N1 da ga smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nije iznenadila s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i teške uslove u kojima je živeo u zatvorskoj koloniji na krajnjem severu Rusije. Đukić smatra da Navaljni nije namerno ubijen, već da je umro zbog lošeg zdravstvenog stanja i uslova života.

„Povremeno sam pratio zdravstvene biltene Navaljnog, i ovo nije iznenađujuća vest. Divio sam se kako je izdržao sve ovo vreme imajući u vidu trovanje, lečenje, prebacivanje u koloniju“, rekao je bivši diplomata za N1.

On napominje da verovatno nije u pitanju političko ubistvo, već politička smrt koja je posledica lošeg zdravstvenog stanja i izuzetno loših uslova u kojima se Navaljni nalazio.

„Bolovao je od srca i krvnih sudova. Ljudi na severu ne žive ceo svoj životni vek, odu da zarade nešto para i vrate se na jug. Nemoguće je tamo izdržati ceo život“, kazao je gost N1 Direktno.

PROČITAJTE JOŠ:

Opisujući uslove u kojima je najpoznatiji ruski politički zatvorenik bio od avgusta prošle godine kada je prebačen u kaznenu koloniju u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu, koja se nalazi iza plarnog kruga, Đukić kaže da je to jedno malo mesto koje nema ni pet hiljada stanovnika.

„Uslovi za život su užasno teški. Tamo su apsolutno normalne temperature od -40, -50 stepeni. Tamo je sada polarna noć, a onda nastupaju dugi dani. Na žalost ja sam se pitao kako sve to izdržava, ali vidite šta se dešava“, rekao je Đukić.

On je podsetio i na jednu istorijsu činjenicu, a to je da je Lenjin kao politički zatvorenik u carskoj Rusiji kaznu služio severnije od Navaljnog, dok je Staljin bio južnije u mestu Turahansk.

Govoreći o mogućim posledicama smrti Navaljnog po Kremlj, gost N1 Direktno smatra da neće biti nikakvih posledica, bar ne u kraćem periodu.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

Dodaje da su moguće sporadične manifestacije i protesti, ali ne u meri da mogu da naprave promenu na društvenom i političkom nivou.

„Treba imati u vidu da je represivni mehanizam u Rusiji izutetno jak, ovih dana su objavili da nacionalna garda, koja je snaga za održavanje unutrašnjeg reda, broji preko 400 hiljada ljudi. Tu nije uključena redovna policiija. Ne mislim da mogu značajnije demonstracije da se dese“, kazao je Đukić.

Dodaje da smrt ruskog opozicionara neće uticati ni na rejting predsednika Putina na predstojećim predsedničkim izborima, koji će biti održani u martu.

„Moguće je da će biti manji odziv glasača, ali će to da se pokrije, kao i ako bude dobio manje od 80 odsto glasova“, rekao je Đukić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar