Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Srbiju godišnje zbog loših uslova za rad, malih plata, nemogućnosti napredovanja i usavršavanja napusti 2.000 zdravstvenih radnika, od toga 1.000 doktora medicine, izjavila je danas predsednica Odbora za zdravstvo Stranke slobode i pravde (SSP) primarijus dr Snežana Srzentić i zatražila da država ulaže u školovanje zdravstvenih radnika.

Ona je, ragujući na izjavu ministarke zdravsta Danice Grujičić da će, zbog nedostatka lekara specijalista u manjim mestima „biti promenjen način specijalizacije pa će oni imati obavezu da neko vreme ostanu u ustanovi gde su specijalizaciju završil“, poručila da ta praksa već postoji i da su doktori medicine bili obavezani ugovorom da ostanu određeno vreme u ustanovi koja im je omogućila specijalizaciju ili da vrate novac uložen ui njiihovo školovanja tokom specijalističkog staža.

Srzentić je u otvorenom pismu od ministarke zdravlja Danice Grujičić zatražila da odgovori „da li nije znala da je ovo standardan način specijalizacije ili je reč o pokušaju da obmane javnost kako bi nastavila da kreira lažnu sliku o zlatnom dobu u srpskom zdravstvu“.

„Dok razmišlja kako da objasni ovo što je rekla želim da je podsetim da Srbiju godišnje napusti 2000 zdravstvenih radnika, od toga 1000 doktora medicine. Odlaze zbog loših uslova za rad, malih plata, nemogućnosti napredovanja i usavršavanja. Zato nam bolničke zgrade ostaju prazne, a skupi aparati propadaju u napuštenim prostorijama ili stoje neotpakovani“, navela je Srzentić.

Ona je poručila da je „umesto u cigle i beton“ neophodno uložiti novac u zdravstvene radnike, „jer ako se nastavi njihov odlazak neće imati ko da nas leči“.

„Osim u aparate potrebno je da uložimo u znanje kako bi ti aparati služili pacijentima , a ne fotografisanju u predizbornim kampanjama“, istakla je predsednica Odbora za zdravstvo Stranke slobode i pravde (SSP) primarijus dr Snežana Srzentić.

***

BONUS VIDEO: U Srbiji 350 potencijalnih pacijenata na jednog lekara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar