Foto:A.K. ATAImages; shutterstock

Države Evropske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumevaju ograničavanje cena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći da uvozi naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenele i na našu državu.

Prvobitni predlog Evropske komsiije predviđao je izuzetak kad je reč o snabdevanju sa Jadranskog naftovoda, ali je na insistiranje pojedinih država članica EU taj predlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kog bi Srbija bila izuzeta.

Pročitajte još...

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice (EU) su se složile sa ovim stavom – rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovakva odluka, prema pisanju režimskih medija, šokirala je šefa srpske države Aleksandra Vučića, koji smatra, kako se navodi, da je Hrvatska najodgovornija za blokadu koja je uvedena našoj zemlji. Prema najavama, Vučić bi trebalo da se oglasi ovim povodom, a glavni razlog zbog čega je predsednik Srbije nezadovljan odlukom EU jeste taj što je, kako se ističe, Bugarska, u kojoj posluje ruski Lukoil, dobila povlašćen položaj, odnosno izuzeće.

Premijerka Srbije Ana Brnabić Brnabić, govoreći o uvođenju sankcija Srbiji, rekla je da ova odluka sve promenila.

„Govorila sam da će predsednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Evropske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na koje je insistirala Hrvatska. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske to urade Srbiji. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine miliona evra“, rekla je Ana Brnabić na TV Hepi.

Šta je JANAF?

Jadranski naftovod je izgrađen 1979 godine kada je prvi tanker sa sirovom naftom stigao na terminal Omišalj na ostrvu Krk. To je tada bio deo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. JANAF-om se distribuira nafta za potrebe rafinerija u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici.

BONUS VIDEO: Kako Vučić plaši narod i kuka nad sudbinom zbog raznih teških situacija

Komentari

Svi komentari (41)