Vladimir Zelenski, Aleksandar Vučić i Andrej Plenković Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da je Srbija na samitu Ukrajina-jugoistočna Evropa jasno rekla da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, jer je to u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, ali će ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. On je istakao da Srbije ne sedi na dve stilice, već samo na svojoj "srpskoj" i da se zalaže za poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija.

Vučić je učestvovao na formatu Jugoistočne Evrope sa Ukrajinom u Dubrovniku i istakao da su razgovarali o teritorijalnom integritetu Ukrajine i o budućnosti evropskih zemalja.

Kako je rekao, nije bilo saglasnosti o svim pitanjima, ali je važno da se razgovaralo o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Ja sam ukazao na značaj poštovanja Povelje UN i držanja tog principa, ne kada nekome odgovara da ga poštuje, a kada ne odgovara da se udalji od tog načela. Najbolji primer za to je Srbija“, rekao je Vučić novinarima u Dubrovniku.

Foto:Marko Lukunic/PIXSELL

On je naveo da su govorili o potrebi da se uspostavi mir, a na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Vučić je rekao da je promenjen član u deklaraciji i da se zemlje ne obavezuju na to, već se podstiču da se usklade sa merama EU.

„To smo uspeli da izmenimo. Srbija će nastaviti da vodi svoju politiku slobodarske, nezavisne i suverene zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo ostati bez sankcija Rusiji, jer to je politika koju vodimo“, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić doputovao u Dubrovnik na samis Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

On je dodao da je Srbija insistirala da se izmene tri stvari u deklaraciji i tražila da se govori o svakoj vrsti pomoći, jer da nije želela da se eksplicitno govori o vojnoj pomoći u deklaraciji, kao i da su se umesto „okupacije Krima“ koncentrisali na integritet Ukrajine.

Upitan dokle planira da sedi na dve stolice, on je rekao da stoji pred novinarima i brani politiku Srbije, a da Srbija sedi samo na svojoj „srpskoj stolici“ i čvrsto se drži za nju.

„Molimo li za nešto, očekujemo li nešto, ne. Tražimo samo otvoren dijalog i da razgovaramo o budućnosti odnosa Srbija i Hrvatske“, kazao je Vučić.

Istakao je da je hrvatski premijer Andrej Plenković govorio o agresiji iz 1991, a da je on rekao da na stvari gleda potpuno drugačije i da je važno da Srbija i Hrvatska imaju dobre odnose.

Na pitanje o naoružavanju Hrvatske, Vučić je rekao da nema ništa protiv toga, jer je Hrvatska suverena zemlja i može da donosi svoje odluke, baš kao i Srbija.

„Ne vidim u tome neki problem, niti vidim opasnost od bilo kakvog sukoba između nas“, rekao je Vučić i dodao da veruje da je Balkan prilično stabilan.

Upitan o litijumu, on je kazao da misli da Srbija ima veliku priliku po tom pitanju, ali da je bitno šta će reći stručnjaci i da je važno očuvanje zaštite životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare