Vlasti u Srbiji angažovale su američku konsultantsku firmu Džona Rendona, kako bi popravila “uzdrmani međunarodni kredibilitet”, objavio je nedavno Zdravko Ponoš, lider pokreta Srce. Na istu temu pisali su i pojedini američki mediji, koji su naveli da “Rendon grup” pomaže srpskoj vladi u pregovorima s Kosovom i odnosima s Rusijom.

U zvaničnom američkom registru Ministarstva pravde Vlada Srbije i dalje se formalno ne pominje kao klijent nekih od lobističkih kuća u SAD. Međutim, to nije slučaj s Privrednom komorom Srbije koja je sklopila više ugovora sa firmom „Jorktaun solušns“, a čiji je posao strateško savetovanje vezano za teme koje utiču na “američko-srpske ekonomske odnose”, kao i “pitanje menadžmenta i vladinih poslova”.

Međutim, Zdravko Ponoš, predsednik pokreta Srce, tvrdi da je vlast angažovala američku konsultantsku firmu Džona Rendona „koja bi trebalo da Vučiću popravi ozbiljno uzdrmani međunarodni kredibilitet “.

“Radi se o firmi visoke reputacije koja ima za klijente neka američka ministarstva, uključujući Pentagon i regionalne komande američke vojske. Bilo bi dobro da znamo kako se takav angažman plaća “, zaključio je Ponoš.

I nezvanično se može čuti da je reč o firmi koja ima visoku reputaciju, ali i da sa strancima ne bi sarađivala bez “miga” američke administracije.

Da je Vlada Srbije napravila angažman sa Džonom Rendonom, pisao je i sajt “Intelligence online”. Taj portal je sredinom juna objavio da Džon Rendon, šef firme za odnose sa javnošću “Rendon grup”, pomaže Vladi Srbije u pregovorima sa Kosovom i odnosima sa Rusijom.

Zdravko Ponoš Foto: Nova

U tekstu se navodi da je Rendon jedan od mnogih američkih konsultanata i diplomata uključenih “iza kulisa u ova pitanja koja su važna za Vašington koliko i za Beograd”.

Navode Zdravka Ponoša, kao i pomenutog sajta, “Nova” je pokušala da proveri u Vladi Srbije. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore na pitanja da li je tačno da je Vlada angažovala Džona Rendona, ako jeste – koliko su te usluge plaćene, kao i kada je sklopljen ugovor.

Slična pitanja uputili smo kompaniji “Rendon grup”, ali povratnu informaciju nismo dobili.

Ako i zaista postoji saradnja srpskih vlasti i pomenute konsultantske firme, teško je i pretpostaviti koliko takav angažman košta budžet građana.

Milioni dolara za lobiste u Americi

Iako predstavnici bilo koje vlasti o takvim aranžmanima ne govore, izvesno je da su se iz Srbije u poslednje dve decenije na račune američkih lobističkih kuća slili milioni dolara.

Poslednji ugovori Privredne komore Srbije sa firmom “Jorktaun solušns” samo do kraja 2021. plaćeni su blizu dva miliona evra.

Možda je i najskuplji ugovor bio onaj koji je tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić u ime Vlade Srbije 2011. sklopio sa kompanijom “Podesta”. Kako su pisali mediji, taj posao Srbiju je koštao oko 100.000 evra mesečno.

Srbija je lobistu angažovala i 2006, kada je sklopila ugovor sa renomiranom firmom iz Vašingtona „Barbur, Grifit i Rodžers“. Ona je po ceni od 60.000 dolara mesečno trebalo da menja sliku o Srbiji i zastupa njene interese u Americi. Ugovor je trebalo da važi tri godine, a potpisao ga je ministar za ekonomske poslove sa inostranstvom Milan Parivodić.

Da bi angažovanje lobista moglo da bude korisno, smatrao je i prvi demokratski premijer Zoran Đinđić, koji je 2001. potpisao ugovor lobistom Džejsonom Dentonom. Kako je pisala “Politika”, taj aranžman po ceni do 10.000 dolara plaćao je biznismen Filip Cepter.

BONUS VIDEO „Kriminalac ti tata!“ Vučić izgubio živce tokom obraćanja javnosti povodom događaja na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare