Aleksandar Vulin pohvalio se da je pravio spiskove nepodobnih i tim nastupom potvrdio da je bez obzira na silne afere koje ga prate jedan od ključnih ljudi režima Aleksandra Vučića. Mada su američke vlasti uvele sankcije protiv njega i to zbog umešanosti u međunarodni kriminal, ilegalne operacije povezane sa narkoticima, korupciju i širenje ruskog uticaja na Balkanu, Vulin je vraćen u Vladu kao potpredsednik bez jasnog resora. Najnovija dešavanja još jednom potvrđuju da je njegov osnovni zadatak uvek, bez obzira na funkciju na kojoj se nalazi, da u Vučićevo ime teroriše neistomišljenike i pravi probleme u odnosima sa komšijama.

Priznanje državnog vrha da u Srbiji postoje spiskovi za verbalni delikt nije moglo da prođe bez Aleksandra Vulina, najbližeg Vučićevog saradnika, ministra u nekoliko njegovih vlada i nekadašnjeg šefa Bezbednosno-informativne agencije. I dok su se i sam Vučić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ako ništa bar zbog javnosti, snebivali zbog postojanja takvih spiskova i najavili njihovo ukidanje, Vulin je ponosno priznao da ih je pravio.

Uvek na ivici skandala

Spiskove sam pravio ja, kao ministar policije i direktor BIA po zakonu i po savesti i žalim što im se nisam više posvetio, jer vidim koliko ološa je nepravedno zaboravljeno”, saopštio je Vulin nabrajajući zbog je pojedincima, pretežno građaniima susednih zemalja, zabranjen ulazak u Srbiju.

Dan kasnije, kako da se ništa nije desilo, krenuo je Vulin upravo u taj komšiluk, u Bosnu i Hercegovinu. Opet je hteo avionom, bez obzira što su mu pre dve nedelje tamošnje vlasti zabranile prelet helikopterom. I sada je na Pala, kao i početkom avgusta u Pribilovce, stigao kopnenim putem praveći od svog puta opet mini skandal u odnosima sa susedima i dodatno dižući tenzije, što je njegova ustaljena praksa.

Aleksandar Vulin Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Vulin je i na Palama govorio o famoznim spiskovima, objašnjavajući sada da ih nije pravio sam već uz procenu nadležnih organa da neko može da bude bezbednosni rizik za zemlju.

Ponašanje aktuelnog potpredsednika Vlade Srbije redovno je na ivici skandala, a njegova retorika je zapaljiva i uperena protiv neistomišljenika, kojima uvek crta metu na čelu kao neprijateljima države Srbije i celog srpskog naroda.

Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Vreme”, nema nikakve dileme da Vulin sve što radi, radi isključivo uz dozvolu i po ideji Aleksandra Vučića.

“Aleksandra Vulina vidim, pre svega, kao Vučićevog Raspućina, čija je uloga da nas povezuje sa onim najmračnijim delovima devedesetih godina, onim najgorim populizmom, totalitarizmom i šovinističkom politikom toga vremena”, ističe Švarm za Nova.rs.

Ratnik neobjavljenog ratnog stanja

Podseća da u Srbiji postoji korpus ekstremista, kojima je sigurno drago što je Severina zadržana na granici, što nekim drugima iz regiona nije dozvoljen ulaz u zemlju, odnosno deo biračkog tela koji podržava svađe i sukobe sa susedima. Vulin se, kako dodaje Švram, obraća tim glasačima i tako radi na izgradnji kulta Aleksandra Vučića.

“U suštini Vulin je zadužen da kroz skandale bude Vučićev ratnik neobjavljenog ratnog stanja na kom se temelji ta radikalska agenda ove vlasti i njihov sistem vladanja ”, ocenjuje glavni i odgovorni urednik “Vremena”.

Filip Švarm Foto: Ivan Dinić/TV Nova

Naravno, kao jedan od Vučićevih najbližih i najvernijih saradnika, Vulin ništa na radi samostalno.

“Vulin nema nikakvu političku težinu. Sve što on jeste i što može da bude on je zahvaljujući Aleksandru Vučiću”, zaključuje Švarm.

Momir Stojanović, bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije, podseća da u maju kada je izabrana nova Vlada Srbije, nije bilo jasno definisano za šta će Vulin kao potpredsednik biti zadužen.

“Pominjalo se da će biti zadužen za namensku industriju, ali je više nego očigledno bilo da je on tu za specijalne zadatke, i to ne kao čovek premijera Miloša Vučevića, već kao čovek Aleksandra Vučića”, ocenjuje Stojanović.

Vučićev čovek za specijalne zadatke

Vulinova zaduženja su, prema mišljenju bivšeg načelnika VBA, prevenstvno usmerena na obračun sa neistomišljenicima, bilo u zemlji, ali i u susednim zemljama.

Momir Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Izigrava srpskog Če Gevaru, predstavlja se kao najuporniji zaštitnik predsednika države, a u stvari je Vučićev čovek za specijalne zadatke, tamo gde treba da se otvore žarišta i stvore problemi”, ističe Stojanović.

A Vulin se u tom poslu pokazao kao uspešen.

Ne treba zaboraviti da je Srbija dospela u udarne vesti svetskih medija kada su za vreme Vulinovog mandata kao ministra policije u Beogradu praćeni i prisluškivani ruski opozicionari, snimci tih razgovora prosleđeni u Moskvu i iskrišćeni za njihovo hapšenje u Rusiji.

Ime Aleksandra Vulina pominjano je i na suđenju klanu Veljka Belivuka i to kao osobe za vezu vođe te kriminalne grupe sa vrhom države. Bio je rado viđen gost na farmi “Jovanjica”, gde je otkrivena najveća plantaža marihuane u ovom delu Evrope.

Stan od “tetke iz Kanade”, a od Vašingtona sankcije

Nikada nije objasnio ni Agenciji za sprečavanje korupcije ni javnosti odakle mu 200.000 evra za kupovinu stana u centru Beograda, a njegovo neuverljivo objašanjenje da mu je novac dala tetka iz Kanade, postalo je već urbana legenda.

Kao direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Vulina je zvanični Vašington stavio na svoju crnu listu.

Američko ministarstvo finansija sumnjiči ga da je iskoristio javna ovlašćenja da pomogne srpskom trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću pod sankcijama SAD da premesti ilegalne pošiljke oružja preko granica Srbije. Optužili su ga i za umešanost u lanac trgovine drogom, ali i za „koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu“.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:FoNet/ OMK MUP REPUBLIKE

Kada su Amerikanci i na ovaj način Beogradu poručili da neće sarađivati sa BIA dok je Vulin na njenom čelu, on je krajem 2023. podneo ostavku predstavaljući to kao svoju žrtvu zarad Srbije.

Vučić mu se tom prilikom zahvalio „na doprinosu koji je dao za očuvanje zemlje”.

„Radujem se saradnji sa njim u budućnosti. Nije kraj života, a verujem ni zajedničkih uspeha“, rekao je tada predsednik Srbije.

I nova prilika je stigla šest meseci kasnije kada je Vulin postao potpredsednik Vlade Srbije, kao čovek za specijalne zadatke predsednika države.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare