U nedelju uveče smo videli intervenciju policije koja je, čini mi se, bila nepotrebna i mislim da je imala za cilj da se pošalje poruka zastrašivanja i da se pokaže kakva je prisilna moć države ako do te situacije dođe, kaže u razgovoru za N1 profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević, dodajući da događaji ispred Skupštine grada najviše liče na proteste iz jula 2020. godine.

Sagovornik N1 ističe da je „stvar sa nasiljem na protestima prilično složena“.

„Manja količina nasilja izaziva gnev i reakciju građana i može da poveća broj ljudi na protestima, što očekujem večeras. Međutim, ukoliko nasilje postane učestalo i masovnije, onda to u jednom trenutku počinje da odbija građane“, napominje Spasojević.

Kako kaže, opozicija zato sada pokušava da nađe meru između šetnje i protesta koji su jednom delu javnosti dosadile i nečega što je sukob, provokacija, zauzimanje određenih zgrada ili prostora. To će, dodaje, da bude ona „igra“ koju ćemo gledati narednih dana.

„Opozicija ne može dugo da izdrži u nasilnim protestima jer je država skoro po pravilu jača, naročito ako na ulicama nisu stotine hiljada ljudi. To je scenario koji će organizatori protesta verovatno nastojati da izbegnu u meri u kojoj su u stanju da iskontrolišu situaciju na terenu“, smatra Spasojević i naglašava da „ako građani budu odlučni i podrže opoziciju, onda to može da prolongira krizu dosta dugo“.

Odgovarajući na pitanje kakav razvoj postizborne krize očekuje, Spasojević ističe da je ideja vlasti, po njegovom mišljenju, da pregura ovih nekoliko dana dok ne počnu praznici, nadajući se da će protesti, kao i uvek dosad, da odumru sami od sebe.

„Opozicija je svesna te taktike vlasti i zbog toga je možda podignut ulog najpre kroz strajk glađu, a zatim i kroz pokušaj ulaska u Skupštinu grada, da se na neki način malo brže podigne tenzija i iz toga dobije neki rezultat. Veoma je nezahvalno predvideti šta bi moglo da se desi, jer je problem to što kao aktera imamo i međunarodnu zajednicu, koja je zbog praznika malo pasivnija, ali je ipak iznela oštrije kritike od onih koje smo dosad slušali“, ocenjuje naš sagovornik.

Govoreći o delu protesta koji predvode studenti, poput blokada saobraćajnica, Spasojević napominje da je u toku „proces izgradnje tog protestnog talasa“.

„Studenti su dobili i podršku od jednog broja profesora i mislim da je i to nešto što je otvorena priča i što ćemo gledati narednih dana. Potencijal sigurno postoji, iako je manji nego što je bio devedesetih ili pre 10-15 godina. Čini mi se da su i sami studenti svojom odlučnošću stavili pritisak na opoziciju da nešto radi i da pokuša da se organizuje“, zaključuje Spasojević.

BONUS VIDEO: Policija rasteruje građane ispred skupštine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar