Foto: EPA/TIAGO PETINGA

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu rekao je danas da je za očekivati da Srbija bude nezadovoljna eventualnim uključivanjem bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt u dijalog Beograda i Prištine, ali je ocenio da se to ne sme odraziti na proces dijaloga.

Spahiu je naveo da postoji mogućnost da se Olbrajt uključi u dijalog Beograda i Prištine, imajući u vidu njene dobre odnose sa novim američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

„Moguće je da Olbrajt bude uključena u dijalog, ona je bliska sa predsednikom Bajdenom. Ukoliko njene godine dozvole angažman u određenim političkim aktivnostima ona može biti uključena u ovaj proces“, rekao Spahiu za Kosovo onlajn.

On je mišljenja da Srbija neće sa oduševljenjem prihvatiti uključivanje Medlin Olbrajt u dijalog Beograda i Prištine, ali njen angažman ni na koji način neće moći da ospore.

„Srbija može biti nezadovoljna ali joj se ne isplati, jer svim stranama je u interesu da budu konstruktivne i nastave sa daljom agendom, svako povlačenje znači gubitak za tu stranu“, ocenjuje Spahiu.

Danijel Server sa Univerziteta „Džons Hopkins“ je pored izjave da će Medlin Olbrajt biti uključena u dijalog Kosova i Srbije, rekao i da „Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine“, jer se, dodaje, pokazalo da ni jedni ni drugi ne mogu sami da reše problem.

Spahiu pozdravlja zajednički rad Amerike i Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije, jer smatra da uključivanjem više strana postoji veća mogućnost da se uspešnije završi dijalog.

„Ukoliko su uključena i evropska i američka strana to će biti veći pritisak na Srbiju koja je glavni faktor u ovom procesu, jer od Beograda se traži priznanje Kosova a od Kosova neki kompromis, koji bi ujedno bio i cena za to priznanje“, kaže Spahiu.

Po njegovim rečima, Priština je do sada pružila skoro sve što je mogla da pruži, a sada je ostalo samo stvaranje Zajednice srpskih opština i kada to budu uradili ostaje pritisak Evrope i Amerike da natera Beograd da prizna tzv Kosovo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar