Dragan Milić konferencija za novinare Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Tresla se gora – ponovo se rodila SNS vlast. Iako su u Nišu, od trenutka kad su završeni lokalni izbori, opozicionari tvrdili da imaju većinu i da će pravnim sredstvima odbraniti izbornu volju ljudi u tom gradu, naprednjaci su pronašli način da, uz pomoć Gradske izborne komisije i odbornika iz redova Ruske stranke, formiraju većinu na sednici Skupštine grada u ponedeljak.

Sednica Skupštine grada Niša bila je poprište velike bitke vlasti i opozicije, ali je vladajuća koalicija, nakon skoro 19 sati zasedanja, uspela da izabere predsednika lokalnog parlamenta i novog gradonačelnika.

Za prvog čoveka grada izabran je Dragoslav Pavlović, koji je bio prvi na listi SNS na lokalnim izborima u tom gradu, dok je za Skupštine grada izbran Igor Novaković. Obojica su dobila podršku 31 od ukupno 61 odbornika i time produžili vladavinu SNS-a u ovom gradu.

Da li je moglo drugačije i šta se desilo sa borbom za izbornu volju građana Niša na kojoj su insistirali opozicionari?

Prema rečima doktora Dragana Milića, nosioca liste istoimene grupe građana, prostora za razočaranje – nema.

Dragan Milić Niš konstitutivna sednica Foto:Miljan Isailović/Nova.rs

“Ovo se pokazao kao jedini mogući način borbe. Možda sve ne ide tako brzo kako bi mnogo želeli, ali promene ne mogu da dođu u roku od dva-tri sata”, smatra on.

Milić navodi da će proces “demokratizacije Niša” trajati još neko vreme, bez obzira na, kako kaže, želje nekih da to bude veoma brzo i dodaje da ne veruje da mandat nove–stare niške vlasti trajati pune četiri godine.

“Veoma teško je vladati u situaciji gde vi imate 31 odbornika, a opozicija 30. To bi isto važilo i za nas. To vas dovodi u situaciju da ste stalno na granici legitimiteta i to smo videli na sednici, gde su niški naprednjaci, da bi napravili većinu besomučno kršili zakon. Mi smo izabrali gradonačelnika u 4 sata ujutru, pa se pitam da li je to bio izbor za gradonačelnika ili izbor za noćnog fantoma Niša”, pita se Milić.

Stanković: Novi izbori su realna opcija

Đorđe Stanović, odbornik i nosilac liste “Biramo Niš” na prethodnim izborima smatra da je izlazak na birališta u tom gradu realna opcija i da oni, kako kaže, nisu izgubili od SNS-a i da su za ovakav epilog odgovorni oni koji su zagovarali neizlazak na izbore.

Đorđe Stanković, Foto: Filip Krainčanič/Nova.rs

“Pričali su danima i mesecima da imaju 34/35 odbornika, da se opozicija prodala i slično, juće smo videli da nikad jaču opoziciju nisu imali, i videlo se da smo mi zadržali svoje pozicije i da tu nema nazad. Mi smo pokazali i kroz skupštinu i debatu šta ih čeka, i verujem da mogu da se dese dve stvari: Da opozicija diktira tempo i da vlast mora da je sluša, jer sa ovom većinom ne mogu ništa da urade. I druga – da naprednjaci pod pritiskom podlegnu i da idemo na nove izbore”, podvlači Stanković.

“Pobedićemo ih ubedljivo na novim izborima”

Ni profesor Mihajlo Cvetković iz pokreta “Kreni-promeni” Niš ne gubi entuzijazam, već tvrdi da će pobeda opozicije na novim izborima, koje očekuje, biti ubedljiva.

Prema njegovim rečima, naprednjaci su tokom sednice održane u ponedeljak pokazali da ne veruju ni svojim odbornicima.

“Većina je vrlo klimava, sopstvenim odbornicima ne veruju – zato ih ponižavaju zaokruživanjem pod nadzorom kamera i šefova. Kreni-promeni će uskoro objaviti snimak o tome. Pozivamo ljude da se priključe, angažovanjem apstinenata sledeće izbore dobijamo toliko ubedljivo da nikakva manipulacija SNS-a neće pomoći”, navodi on.

Pročitajte još:

Na pitanje da li je bila greška to što je niška opozicija nakon izbora pokušala da probleme reši kroz institucije, bez drugih vidova otpora, Cvetković za “Novu” kaže da je njihova organizacija predlagala i druge vidove borbe, ali da im je jedinstvno opozicije bilo prioritet.

Uprkos glasinama koje su se proteklih dana čule u niškoj javnosti o „preletanju“ pojedinih odbornika opozicije u redove naprednjaka i njihovih koalicionih partnera, „preletanja“ nije bilo tako da lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ i Ruska stranka imaju tesnu većinu od 31 odbornika, dok opozicija ima 30 odbornika.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare