Foto: N1; Danijel Server

Profesor vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins Danijel Server izjavio je da Balkanu ne treba da bude visoko na listi prioriteta nove američke adminsitarcije, već mu je potrebna doslednost u saradnji Vašingtona i Brisela.

Server je rekao da će unutrašnja pitanja, posebno borba protiv kovida 19 i oživljavanje ekonomije biti dominatna na listi prioriteta novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena, dok ga
na medjunarodnom planu čekaju veliki izazovi od Kine, do Irana, Severne Koreje i Rusije.

Balkan nije visoko na listi

„Moraće da odredi prioritete koje će rešavati. Iskreno, Balkan nije visoko na listi, ali istina je i da Balkanu nije potrebna neka posebna pažnja američkog predsednika“, rekao je Server za televiziju N1.

Džo Bajden Foto:REUTERS/Kevin Lamarque

On je podsetio da je Bajden „već jasno istakao svoj stav – zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta i evropskih ambicija svih zemalja“ na Balkanu koji, kako je dodao, nije u prvih 20-30 prioriteta nove administacije.

„Imamo veoma sposobnog državnog sekretara koji dobro poznaje Balkan, imamo veoma sposobnu osobu koja će se baviti Evropom u Nacionalnom savetu za bezbednost i imate ljude oko predsednika koji jako dobro poznaju Balkan i očekujem da će izabarti nekog da se bavi Balkanom u Evropskom birou Stejt departmenta posle Metjua Palmera ko će dobro poznavati situaciju i ko će biti upućen u predsednikove namere i planove“, rekao je Server koji se decenijama bavi Balkanom.

On smatra da Balkanu nije potreban visok prioritet, već doslednost u saradnji Vašingtona i Brisela, i nada se da će Bajdenova administracija doneti novi stepen doslednosti u saradnji sa Evropom koje nije bilo u prethodne četiri godine.

O sprovođenju Vašingtonskog sporazuma

Server je izrazio očekivanje da će se nova administracija zalagati za sprovođenje Vašingtonskih sporazuma o odnosima Srbije i Kosova za koje je rekao da su „veoma rudimentarni“ jer se odnose uglavnom na sprovodjenje ranije ugovorenih sporazuma o transportu.

Foto: FoNet

„Očekujem da će nova administracija videti neke koristi od tih sporazuma i da će se zalagati za njihovo sprovodjenje. Ne verujem da će se od njih potpuno odustati, ali sigurno neće biti u središtu interesovanja nove administracije zato što jednostavno toga nisu vredni“, rekao je.

Server je dodao da se „tu uglavnom radilo o pitanjima koja su bila interesantna za Amerikance, kao što je preseljenje ambasade u Jerusalim“ i da ne očekuje da će se Bajdenova administracija posebno truditi oko toga kao što je to bio slučaj sa Trampovom.

Bez brzog napretka u dijalogu

Server je ocenio da u narednih godinu, godinu i po dana nije moguć neki brz napredak u pregovorima Beograda i Prištine zbog izbora na Kosovu i u Srbiji ali da veruje da „ipak iza scene diplomate mogu da ostvare veliki napredak“.

Prema njeogovim rečima ne treba pritiskati Prištinu i Beograd da postignu napredak već prvo Amerikanci i Evropljani treba da sednu za sto i naprave akcioni plan za narednih nekoliko godina.

Server je dodao da će to potrajati nekoliko meseci zbog potrebe da se postave novi američki zvaničnici i da je do tada možda najvažnije sprovesti već postojeće sporazume.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar