Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nekadašnji premijer Srbije Mirko Cvetković govorio je na Kopaonik biznis forumu o izazovima održivog razvoja, ali za medije nije želeo da komentariše aktuelnu ekonomsku politiku države.

„Kada gledate materijale, izjave, ispostavlja se da za temu održivog razvoja postoje dva stava. Jedan stav je da je Srbija zemlja koja ide ka EU, gde postoji citav niz klastera, koji sadrže u sebi ciljeve održivog razvoja, pa će ti ciljevi biti postignuti kroz proces učlanjenja zbog čega nema potrebe da formira poseban dokument koji bi se bavio održivim razvojem u Srbiji. Sa druge strane, postoje i ozbiljni stavovi da to treba da bude deo posebne agende, odnosno da se usvoji kroz poseban dokument. To se su podržavale i određene NVO. Želeo sam da spomenem jedan drugi aspekt, ne želim da ulazim u raspravu dublju“, rekao je Cvetković i dodao:

Mirko Cvetković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Pored toga, treba imati u vidu aspekt koji se odnosi između ciljeva i igrača koji se bavim održivim razvojem. Najveći broj ciljeva u vezi sa održivim razvojem vezuje se za klimatske promene koje su neminovne i koje su dugoročne… Mnogi ljudi na ovom svetu su humani i spremni su da se žrtvuju, ali mi tu opet imamo sukob izmeđ kratkoročnog i dugoročnog cilja. Da napomenem, kada sam govorio o ljudima koji su siromašni bez obzira da li žive u bogatim ili siromašnim zemljama, jedan od glavnih ciljeva tog održivog razvoja jeste da se eliminiše glad“, rekao je Cvetković.

Budući da je bivši predsednik Vlade u periodu od 2008-2012. godine, pokušali smo da razgovaramo sa Cvetkovićem o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji, problemima inflacije, prosečne plate i drugih gorućih pitanja, ali on nije želeo da govori o ovim temama.

Bonus video: O čemu pričaju krupni igrači srpske privrede: Kopaonik biznis forum i da li se bolje vidi sa visine kakva nam je ekonomija