Prilikom nedavne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, bilo je reči i o Kosovu i Metohiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tom prilikom se obavezao na nekoliko stvari, između ostalog, da “neće dizati tenzije oko Kosova”. Šta to zapravo znači gledamo prethodna četiri dana, otkako su prištinske vlasti upale u zgrade opština na severu KiM.

Kupovina 12 aviona “rafal” za 2,7 milijardi evra i razgovori o saradnji u oblasti nuklearne energije, nisu bile jedine teme razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića.

Kako saznaje “Nova”, bilo je reči i o rešavanju kosovskog problema.

Vučić je na sastanku rekao da Srbija ostaje pri svim dogovorima koje je prihvatila i da je zainteresovana da se i dalje napreduje u dijalogu.

“On je rekao Makronu da Beograd neće podizati tenzije na Kosovu”, kaže sagovornik Nove, upućen u detalje pomenutog sastanka.

Ali, to nije sve.

“Istovremeno, režimskim medijima je data komanda da ne insistiraju toliko na ovoj temi i da se više bave ključnom pričom za vlast u ovom trenutku. A to je promocija projekta rudnika litijuma u Srbiji”, otkriva naš sagovornik.

Makron je iz Srbije otišao oko 16 časova. Gotovo u isto vreme pripadnici specijalne jedinice kosovske policije upali su u zgrade četiri srpske opštine na severu KiM.

Specijalci upadaju, Euleks posmatra

Kako je javilo Kosovo onlajn, policija naoružana dugim cevima upala je nešto posle 17 časova u zgrade Privremenog organa opštine u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Na srpskim institucijama u Leposaviću tzv. kosovska policija postavila table
Foto: Tanjug/video

Ubrzo su na isti način ušli i u zgradu Biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u kojoj se nalazi i sedište Kosovsko-mitrovčkog okruga, kao i u prostorije Pokrajinskog PIO fonda.

U Leposaviću je policija odnela tablu sa zgrade na kojoj su bile navedene institucije koje se u njoj nalaze. Vrata su zapečaćena, a odneta je i manja količina dokumentacije i kompjutera.

Na oko 300 metara od mesta na koje su upali specijalci, bila su parkirana vozila Euleksa.

Situacija se ne smiruje, pa su se jutros okupili zaposleni u Fondu PIO za Kosovo i Metohiju, Kosovskomitrovičkom upravnom okrugu, Centru za socijalni rad i u prostorijama Kancelarije za KiM i pokušali da dođu do svojih radnih mesta. Međutim, policajci naoružani dugim cevima to nisu dozvolili.

Potpredsednik Srpske liste i direktor Direkcije PIO fonda za Kosovo i Metohiju Igor Simić pozvao je Kfor, Unmik, Euleks i zemlje Kvinte da dođu i podrže sve koji nisu mogli da uđu u srpske institucije na severu Kosova i Metohije i da im omoguće da ostvare pravo na rad.

Igor Simić FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Režimski mediji, baš kao po planu, o svemu ovome izveštavaju na jedan znatno mirniji način. Kao da nije reč o poslednjem činu “srpske borbe za KiM”.

Jer, nakon ovoga Srbima na severu KiM ostaju samo srpske škole i bolnice, a pod velikim je znakom pitanja šta će biti i sa tim.

U svakom slučaju, reakcija države Srbije nije ni blizu one iz 2021. kad smo zbog nalepnica na registarskim oznakama gomilali vojsku na administrativnoj liniji. Niti one, kad su po nalogu Aleksandra Vučića podignuti migovi da bi se obračunali sa prištinskim dronovima.

Ipak smo se predali

Podsetimo, nakon eskalacije situacije i krize na prelazima Jarinje i Brnjak, u jesen 2021. godine, problem je privremeno rešen dogovorom o primeni nalepnica pri ulasku na teritoriju Kosova, odnosno Srbiju, kako za vozila sa RKS tablicama, tako i za one sa srpskim tablicama.

Aleksandar Vučić Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Odbranili smo pravo na slobodu kretanja, očuvan je mir. Dali smo manje nego 2012. godine. Narodu je laknulo“, pohvalio se tada Aleksandar Vučić.

U oktobru 2022. godine, predsednik Vučić je poručivao da „nema predaje“ i da Srbi neće prihvatiti RKS tablice, odnosno da da KM tablice ostaju.

„Posebno vama sa N1 pošto razumem da je ovo ključno pitanje za vas. Pošto vidim da niste razumeli ono što sam govorio u prethodnom delu, da vas obavestim – da, moj odgovor je: ‘Nema predaje!’ Ponoviću: ‘Nema predaje.’ Hoćete još jednom: ‘Nema predaje’“, rekao je Vučić na konferenciji za medije, 27. oktobra 2022.

Epilog?

Odlukom Vlade Srbije, od 1. januara 2024. godine, vozila sa kosovskim registarskim oznakama RKS mogu slobodno da se kreću teritorijom naše države. Srbi sa severa KiM, koji su imali registarske oznake sa srpskim imenima gradova, krajem prošle godine morali su da preregistruju svoja vozila na RKS oznake.

Od “nema predaje”, ipak, smo se se predali.

Podsetimo i na krizu koja se desila krajem 2022, a koja je izazvala veoma burnu reakciju Beograda.

Tad je objavjeno da su nepoznati dronovi osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije na području Merdara i Raške, zbog čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio da se podignu „migovi 29“.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je danas naredbu da sve neprijateljske bespilotne letelice na teritoriji centralne Srbije budu momentalno uništene, pisale su Večernje novosti.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare