Branko Ružić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Neopoziva ostavka Branka Ružića na funkciju ministra prosvete još nije potvrđena, a kako saznajemo, izvesno je da će ga prvo zameniti neko od postojećih članova kabineta Ane Brnabić. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla Nova.rs, očekuje se da će na čelo Ministarstva prosvete doći će neko iz redova SPS, i kao privremeno i kao konačno rešenje.

Predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću dostavljena je ostavka Branka Ružića. Nju je, kako navodi naš izvor, još pre šest dana kabinetu Orlića prosledila premijerka Ana Brnabić.

Po Zakonu o Vladi, Ružićevu ostavku bi trebalo konstatovati na prvoj narednoj sednici parlamenta (koja je u toku), ali za sada nema naznaka da bi se to moglo desiti. Onog momenta kad je poslanici “prime k znanju”, Ružić više neće biti ministar.

Foto: Privatna arhiva

Prema informacijama “Nove”, o njegovom nasledniku uveliko se razmišlja, a kako sada stvari stoje, u fotelju novog ministra prosvete doći će neko od postojećih ministara, makar privremeno.

Kako nezvanično saznajemo u Vladi, premijerka će prvo odrediti vršioca dužnosti ministra i to će biti neko od postojećih ministara.

Izvor našeg lista navodi da bi to mogao da bude neko iz SPS, budući da je prosveta prilikom podele karata pripala toj stranci. To bi moglo da znači da bi na čelo tog resora mogao da dođe Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, ili Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

“To neće biti Novica Tončev”, kaže naš sagovornik.

Prema proceduri, predsednica Vlade je u obavezi da u roku od 15 dana od konstatovanja Ružićeve ostavke predloži Skupštini kandidata za novog ministra i to će, kako se očekuje, opet biti neko iz redova socijalista.

Branko Ružić je inače jedini ministar u Vladi koji je podneo ostavku posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. On je to učinio 7. maja, četiri dana nakon tragedije, a posle velikog pritiska javnosti.

“U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvek na prvom mestu, doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima. Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvete u Vladi Srbije. Upoznati ste sa činjenicom da sam ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila”, napisao je između ostalog Ružić u ostavci.

BONUS VIDEO Andrej Ivanji: Ostavka Ružića je samo saniranja štete velikog srozavanja rejtinga vladajućih stranaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare