Savo Manojlović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Direktor kampanja pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović odgovorio je na tvrdnju sudije Vrhovnog suda u penziji Zorana Ivoševića, da Ustavni sud ne može da ukine odluku Vlade Srbije o zabrani projekta Jadar.

„Ustavni sud nije našao za shodno da proglasi neustavnim Briselski sporazum, neustavno otete penzije ili krađu izbora, ali je baš ekspresno našao po pojednostavljenoj proceduri da odlučuje o zahtevu Rio Tinta. Neki pravnici su propustili da pročitaju odredbu člana 53. stav 2. Zakona o Ustavnom sudu – kao neko ko prati praksu verujem da je u predlogu Odluke Ustavni sud zloupotrebio ovu odredbu i da će bez rešenja o pokretanju postupka odlučiti o zahtevu (inicijativi) Rio Tinta“, navodi Manojlović i dodaje:

„Ustavni sud to čini da bi preko leta zbrzao odluku. Već 7-8 godina Ustavni sud nije zakazao ni jednu jedinu javnu raspravu – nemoguće je da nismo imali imali ni jedan jedini ustavnopravni spor koji bi bio interesantan za javnost i da su svi slučajevi bili pravno jednostavni“.

Podsetimo, Manojlović je objavio da će na sednici u četvrtak Ustavni sud ukinuti odluku Vlade Srbije kojom je ukinut prostorni plan Jadar. Zatim je sudija Vrhovnog suda u penziji Zoran Ivošević rekao da Ustavni sud to ne može da uradi.

Zoran Ivošević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Da bi se ocenila validnost, ustavnost, zakonitost nekog propisa ili podzakonskog akta, prvi način je da organi države ili lokalne samouprave podnesu zahtev, a on se zove predlog, posle toga najmanje 20 narodnih poslanika to može uraditi, ni oni to nisu uradili, ali može uraditi i sam Ustavni sud, to je ušlo u nedavne izmene, u početku nisu mogli, ali su sada dobili to ovlašćenje, pošto je taj Ustavni sud u kolokvijalnom govoru dobio neke nazive ‘zaustavni sud’ ili ‘zauzdani sud’“, kaže on.

Mišljenja je da je prvi način moguć.

„Drugi način je da se pokrene ne zahtevom, nego inicijativom, a to nije akt pokretanja postupka, to je inicijativa, pa bi sad o tome trebalo prvo Ustavni sud da se izjasni da li je prihvata ili ne. Meni je najverovatnije, ako je zahtev, da je to Ustavni sud sam uradio, jer osluškuje šapate dnedne politike. Treći način je ustavna žalba, samo ovde je teško da može da bude upotrebljena. Zato mi je čudno da je tu izjavu dao čovek koji je bavi ustavnim pravom“, rekao je Ivošević.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare