Foto: Shutterstock, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

"Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope je na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara u ponedeljak“, tvrdi savetnica kosovske predsednice, Rejhan Vunići (Vuniqi).

Nešto ranije, zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope naći će se na dnevnom redu vanredne sednice Komiteta ministara (KMSE) zakazane za ponedeljak, 24. april, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora.

Kako je objavio Kosovo online, u nacrtu odluke koja bi u ponedeljak trebalo da se nađe pred ambasadorima u KMSE i za koju se traži njihova podrška, poziva se na dogovore iz Brisela od 27. februara i Ohrida, od 18. februara, a u kojima se navodi da se Srbija „neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama“.

Pročitajte još:

Razlog za ovu žurbu u vezi sa aplikacijom Kosova za članstvo verovatno je „tajming“, jer 24. aprila počinje i zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), pa je očigledna namera da se čitava procedura pogura, kako bi se to pitanje našlo i pred poslanicima, koji onda odlučuju da li će zahtev poslati na sledeću stepenicu – na Komitet ministara SE na ministarskom nivou, koji se okuplja u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Nemačka i Italija insistirale su da se pitanje prijema Kosova u SE „otkoči“ već ove nedelje, ali je ambasadorka Islanda, predsedavajuće zemlje Komitetom ministara SE, uspela da se odupre tim pritiscima, pa se zahtev Prištine nije našao ni na redovnoj sednici KMSE u sredu, a nije zakazana ni vanredna sednica za danas, na kojoj su insitirali predstavnici Berlina i Rima.

Bonus video: Koliko košta Kosovo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar