Proces transformacije Aleksandra Šapića iz opozicionara u istaknutog člana Srpske napredne stranke išao je polako, a jedan od ključnih momenata u ovom “preobraženju” mogao bi imati veze sa njegovom vilom u Trstu. Onom koju nije na vreme prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Podsećanja radi, BIRN je u januaru prošle godine objavio tekst u kojem se navodi da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić 2018. godine kupio vilu u Trstu, vrednu 820.000 evra. On je, kako je naveo BIRN, tada prekršio zakon jer novu imovinu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

“Šapić, koji je u to vreme kao predsednik opštine Novi Beograd živeo i radio u Beogradu, na osnovu prijave o prebivalištu koju je imao u Trstu, sudeći po ugovoru, nameravao je da u Italiji iskoristi poresku olakšicu koja omogućava umanjenje poreza na kupovinu te vile”, pisao je BIRN.

Gradonačelnik Beograda je zbog ovog teksta tužio pomenutu redakciju, a na jučerašnjem suđenju otkrivene su i neke nove informacije. Pre svega da je Agencija za sprečavanje korupcije poslala dopis sudu, u kojem se navodi da je im je Aleksandar Šapić dostavio sporni kupoprodajni ugovor na italijanskom jeziku u martu 2019. Mesec dana nakon što je pokrenuta vanredna provera njegove imovine.

Pretilo mu je razrešenje

Dakle, nova informacija je da je još u februaru 2019. Agencija sumnjala u izveštaj o imovini Aleksandra Šapića i pokrenula vanrednu kontrolu. Ona se pokreće po službenoj dužnosti, kada postoje relevantne informacije i podaci koji eventualno mogu da ukažu da postoji nesaglasnost sa prijavljenim i realnim stanjem imovine i prihoda.

Foto: Google maps

To se radi na osnovu informacija same Agencije, drugih državnih organa, pritužbi fizičkih i pravnih lica ili na osnovu informacija iz medija.

Ukoliko se utvrdi da ima funkcioner nije prijavio svu imovinu, pokreće se postupak, a jedna od zakonom propisanih mera jeste i da Agencija podnese inicijativu za njegovo razrešenje.

Interesantno je da je godinu dana kasnije, nakon održanih parlamentarnih i lokalnih izbora, Šapić po prvi put rekao da je otvoren za saradnju sa SNS.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović smatra da to može biti prelomni trenutak, ali da je Šapić mnogo ranije pokazivao ovakve ambicije. Još uoči beogradskih izbora 2018. godine.

Odbio saradnju s opozicijom

“Početak te godine obeležili su napori da se formira jedinstvena opoziciona lista, koja bi pobedila u gradu. Već tada je Šapić odbijao bilo kakvu saradnju sa centralnom opozicionom listom, ali, ruku na srce, nije bio jedini. Ono što je mene naknadno razočaralo i ukazalo na njegov pogled na Beograd, jesto to što nakon izbora njegovi odbornici nisu uputili nijednu reč kritike na gradsku vlast, niti su podržali ijednu inicijativu naše odborničke grupe “Savez za Srbiju”. Dakle, on se već od 2018. do 2022. ponašao kao tihi partner vlasti”, kaže Jovanović za Novu i doodaje da mu je zato “smešan Šapićev sukob sa Goranom Vesićem.

Nikola Jovanović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

“Jer, dok smo ga mi žestoko kritikovali, on je podržavao u gradskoj skupštini sve što se dešavalo u te ključne četiri godine. Mislim da je to između njih lični, ali ne i vrednosni i politički sukob. Ja sam u to vreme imao korektnu komunikaciju sa Šapićem, on se tada trudio da ostavi utisak pristojnog čoveka koji nije ostrašćen i koji ne koristi isti rečnik i metode kao njegove sadašnje partijske kolege, ali od 2022. pokazuje lice koje je i gore od njihovog”, priča Jovanović i dalje navodi:

“Inače, u periodu kad sam ja učestovao u radu gradske skupštine, bio je posebno blizak sa Nebojšom Stefanovićem, koji je tada bio njegov glavni link sa SNS-om. Žao mi je što je 2018. promenio ploču, jer sam ga do tada cenio i kao sportistu i kao lice fondacije “Budi human”.

Te 2018, koju Jovanović spominje, u Beogradu je lista oko Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića osvojila 45,2 odsto glasova. Lista koju je predvodio aktuelni lider SSP Dragan Đilas osvojila je 18,7, Aleksandar Šapić 9,4, a SPS Ivice Dačića 6,2 odsto.

Aleksandar Šapić čestitao je učesnicima izbora – SNS, Đilasu i SPS.

“Nema nikakvog smisla ne priznavati pobedu, ako ste već pristali da učestvujete na ovim izborima”, rekao je Šapić i dodao da je „pokušavao da ne širi mržnju i bes i tako će i nastaviti da se ponaša“.

Nakon izbora ostaje na mestu predsednika opštine Novi Beograd, gde se nalazi od 2012. godine. Sledeće godine, Aleksandar Šapić kupuje gore pomenutu vilu u Trstu, a Agencija za sprečavanje korupcije pokreće vanrednu kontrolu njegove imovine… Uveliko ima problema i sa nelegalnom gradnjom na Bežanijskoj kosi i u Ulici Laze Lazarevića, u blizini Zvečanske…

Zatim 2020. godine dolaze na red lokalni i parlamentarni izbori.

Ulazak u SNS

Na izborima u beogradskoj opštini Novi Beograd njegova lista “Aleksandar Šapić – Naš predsednik opštine Novi Beograd“ odnosi pobedu sa osvojenih 43 odsto glasova ili 23 mandata, dok je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila 42 odsto glasova, odnosno 22 mandata.

Te godine Šapićev SPAS ulazi i u republičku skupštinu sa 11 mandata.

U intervjuu za Blic na pitanje da li ima šanse da postane deo sledeće Vlade, po prvi put otvoreno odgovara da je praktično otvore za saradnju sa SNS:

“Teoretski da, praktično ne znam. Prvo, i nož i pogača su kod Srpske napredne stranke i Vučića, a njima niko ne treba da formiraju Vladu. Bilo bi arogantno da ja sa četiri odsto pričam njima šta treba da rade, s druge strane, nikada nisam zatvarao vrata razgovora ni sa kim, pa ni SNS-u ukoliko bude zainteresovanosti s njihove strane”.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Krajem maja 2021. Glavni odbor Srpske napredne stranke odobrio je jednoglasno da Srpski patriotski savez (SPAS) pristupi toj stranci, a Šapić je izabran za potpredsednika Glavnog odbora SNS. U novembru 2021. na Skupštini SNS izabran je za potpredsednika stranke.

Ostalo je istorija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare