Konstantin Samofalov Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tačno kada se obeležavalo mesec dana od tragičnog događaja u vračarskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, od kojeg cela Srbija ne može da se oporavi, Gradska opština Vračar je 3. juna organizovala sportski dan za decu, a u saopštenju su naveli da su „odmeravali snagu, brzinu i veštine u sportskim aktivnostima, uživajući u muzici, igri i drugarstvu“, kaže generalni sekretar SDS Kostantin Samofalov.

Ne samo da nisu mogli da sazovu hitnu sednicu Skupštine GO Vračar, na kojoj bi nas policija izvestila o dešavanjima, daljim merama i koracima, već nisu mogli da ispoštuju period tugovanja naših komšija, prijatelja, poznanika i cele Srbije, koja proživljava nacionalnu traumu nakon dva tragična događaja u kojima su stradali deca i mladi, navodi on.

U martu je, kako podseća Samofalov, u Ulici Janka Veselinovića 10 srušena predratna vila, koja je bila označena kao ”objekat od vrednosti”.

„Opštinu Vračar to nije sprečilo da izda dozvolu za rušenje objekta, iako je vili urbanistička zaštita bila garantovana Planom detaljne regulacije, „kao objekat od vrednosti u području koje je u postupku proglašenja za celinu od posebnog kulturno-istorijskog značaja“. Ujedno, na opštinskom sajtu pomenuta dozvola za rušenje nije objavljena, što je predstavljalo kršenje prakse i onemogućavanje podnošenja žalbi svih zainteresovanih strana. U odborničkom pitanju smo od opštine Vračar zatražili odgovore zašto dozvola za rušenje nije objavljena, kao i da nam se navedu obrazloženja o kršenju Plana detaljne regulacije, a odgovore očekujemo na današnjoj sednici Skupštine GO Vračar“, kaže Samofalov.

Ovog meseca se u opštini Vračar desila i kulminacija svih započetih procesa rušenja. Nakon više urušavanja od jula 2021. kada su potkopani temelji zgrade u Vidovanskoj 2a sa susednog gradilišta, zgrada je po nalogu Građevinske inspekcije konačno i srušena.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Samo što do dana današnjeg ne znamo „ko je rušio u Vidovdanskoj“, s obzirom na to da je izvođač radova koji se prethodno bavio snimanjem sado-mazo filmova, pa se naknadno prekvalifikovao u građevinsku delatnost, pred tužilaštvom rekao da nije kriv i da u momentu rušenja zgrade nije bio na gradilištu. Nedužnim se oglasio i zvanični investitor, a još jedan nezvanični, koji se ne pojavljuje nigde u papirima, takođe se izjasnio da nije kriv. Opšti manir ove vlasti je da niko nije odgovoran i niko nije kriv, dok je pod protektoratom SNS-a“, navodi Samofalov.

Srušena je i zgrada u ulici Internacionalnih brigada 47, poznata po presedanu da je investitor bez građevinske dozvole i dozvole za uklanjanje objekta u novembru 2021. u ranim jutarnjim satima započeo rušenje ove predratne vile.

„GO Vračar je tada oštro osudila protivzakonito rušenje zakonom zaštićene zgrade. Izdavanje dozvola za rušenje za sve celine gde je postojala prethodna zaštita u Beogradu dok Zavod za zaštitu spomenika ne završi potrebne elaborate i ne proglasi šta je vredno kulturno dobro se nije desilo na Vračaru, te smo juna 2023. godine svedočili definitivnom rušenju ove predratne vile, koja je preživela II svetski rat, ali ne i SNS investitora. Takođe, Oslobodimo Vračar najoštrije protestuje zbog novog urbanističkog divljanja u Mišarskoj ulici, koja je postala prva zona usporenog sabraćaja u Beogradu uvedena 2010, a sada se ovde pravi ”monstrum” zgrada u Mišarskoj 9 od 24,5 metara visine. I ne samo to, zidanjem ovog solitera direktno se ugrožava spomenik kulture i kuća Bogdana Gavrilovića u broju 11 i terorišu se njeni stanari. SNS investitorima u Mišarskoj nije bilo dovoljno rušenje zgrade u Mišarskoj 3, povezane sa parcelom u Resavskoj, kako bi i tu zidali monstruma od 24m, sada su se okomili na ostatak ove zone usporenog sabraćaja, praveći kanjon u srcu Vračara. U ovom kanjonu ne da neće biti usporenog sabraćaja, već će pretrpavanjem novim stanarima u soliterima biti potpuno onemogućen saobraćaj, ali i bezbedan prolazak učenika OŠ Vladislav Ribnikar i Treće beogradske gimnazije, zbog kojih je ova zona i uvedena. Ovakva nedela vlasti protiv kulturne baštine naše opštine i Grada Beograda moraju prestati, zakoni se moraju poštovati i svi koji su počinili krivična dela se moraju procesuirati“, zaključuje Samofalov.

BONUS VIDEO: Počinju dani sporta na Vračaru: Sutra u Čuburskom parku počinje prava zabava za najmlađe Beograđane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare